Dzisiejszy post jest w pewnym sensie wyjątkowy, ponieważ to alkoholowa premiera na moim blogu. Porterówka jest słodkim i aromatycznym alkoholem, na dodatek robi się ją bardzo szybko i prosto. W mojej wersji nie jest bardzo mocna i powinna smakować kobietom. Ja uważam, że jest przepyszna.
Składniki
1 l piwa Porter
1/4 l spirytusu
1 szklanka cukru
1/2 laski wanilii
![[Tags] por Porterówka](https://4.bp.blogspot.com/-lZ5AFOrcLtM/UPK6w_jJ7sI/AAAAAAAAB8I/KvguHP-Re2A/s1600/por1.jpg)
W głębokim garnku podgrzewamy piwo z cukrem i laską wanilii przekrojoną na połowy. Mieszamy rózgą, aż cały cukier się rozpuści. Uważamy przy tym, żeby nie doprowadzić piwa do wrzenia. Następnie piwo studzimy, wyławiamy laskę wanilii i wlewamy do piwa spirytus, dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. Porterówkę można pić zaraz po wystudzeniu.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy piwo, wsypujemy cukier i wkładamy przekrojone laski wanilii. Gotujemy 7min/70’C/obr.4. Następnie wyławiamy laskę wanilii i odstawiamy piwo do ostudzenia. Do zimnego piwa powoli wlewamy spirytus i mieszamy 15s/obr.4. Porterówkę przelewamy do butelek.
Smacznego!
![[Tags] por Porterówka](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 1 766 times, 1 visits today)
Robię też porterówkę ale inne proporcję 🙂
z pewnością genialna!:D
Nie piłam nigdy porterówki, chętnie kiedyś spróbuję 🙂
Piłem kiedyś porterówkę, pyszna, ale bardzo zdradziecka 😉
Natalia, spróbuj koniecznie, ma bardzo fajny i ciekawy smak 🙂
Tomek, masz rację, pije się jak smaczny soczek, ale procenty robią swoje 😉
Na zdrowie! 🙂
Porterówka (obok pigwówki i smorodinówki) jest jedną z najlepszych wódek. Jednakże uważam, że najlepszy smak uzyskujemy po roku od sporządzenia:))). Naprawdę warto poczekać taki szmat czasu, by delektowac się w pełni rozwiniętym bukietem smakowym. Pozdrawiam.
Tak naprawdę większość domowych nalewek i likierów potrzebuje dłuższego czasu leżakowania, żeby w pełni cieszyć się ich aromatem. Ja też bardzo lubię pigwówkę, u mojej mamy potrafi leżeć nawet 2-3 lata i wtedy jest zdecydowanie najsmaczniejsza 🙂
Na piwku ooo to ciekawe z wanilią mmm pycha. Do sączenia idealna 🙂
Warto dodac również kawe rozpuszczalna i rodzynki:-)
Wtedy to dopiero bomba:-)