Święta za pasem a ja z porządkami i przygotowaniami świątecznymi daleko w lesie. Jakoś pogoda mnie w tym roku nie nastraja, ale na przekór zimowej aurze upiekłam kolejną wielkanocną babkę. Pachnie nią w całym domu! Przepis babkę czekoladową z rumem na Wielkanoc na zaczerpnęłam z Pani domu, a tak naprawdę został mi on podsunięty przez mamę jako propozycja na niedzielny deser. Wypróbowałam, co nieco zmieniłam i polecam. Babka urosła jak na drożdżach, w środku jest puszysta i wilgotna i do tego ma piękny rumowy aromat.
Składniki
Ciasto
250 g mąki
250 g cukru (u mnie 230)
250 g masła
5 jajek (kategorii 1 lub 0)
5 łyżek kakao Decomorenno (z wiatrakiem)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kieliszek rumu (50 ml)
Polewa
100 g masła
1 czekolada deserowa (u mnie Wedel)
posiekane migdały do dekoracji
Przygotowanie ciasta:
Oddzielamy białka od żółtek. Masło miksujemy z cukrem i żółtkami na gładką masę, stopniowo dodajemy mieszankę mąki, kakao i proszku do pieczenia i miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Powoli wlewamy rum i mieszamy masę.
Ubijamy białka na sztywną i błyszczącą pianę. Dodajemy ją do masy kakaowej i delikatnie łączymy ze sobą za pomocą drewnianej łyżki.
Formę z kominem smarujemy masłem i wysypujemy mąką połączoną z 1 łyżeczką kakao. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.
Upieczoną babę lekko studzimy i delikatnie wyjmujemy z formy np. na dużą deskę do krojenia.
Przygotowanie polewy:
W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Masę mieszamy rózgą aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.
Ciepłą polewę wylewamy równomiernie na babkę i obsypujemy orzechami.
![[Tags] babkaczekoladowa Babka czekoladowa z rumem na Wielkanoc](https://4.bp.blogspot.com/-GBTIj9ru-Ho/UVMZVHkKr7I/AAAAAAAACig/B_cqpzdtDBo/s640/babkaczekoladowa2.jpg)
Przepis na Thermomix:
Zakładamy motylek i do naczynia miksującego wlewamy białka ze szczyptą soli. Ubijamy je na sztywną pianę 2-3min/obr.4,5. Ubitą pianę przekładamy na chwilę do miski.
Zdejmujemy motylek i do naczynia miksującego wkładamy masło, cukier i żółtka i miksujemy 20s/obr.7. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i rum i mieszamy 45s/obr.6.
Dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy kopystką, żeby składniki się połączyły.
Formę z kominem smarujemy masłem i wysypujemy mąką połączoną z 1 łyżeczką kakao. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.
Upieczoną babę lekko studzimy i delikatnie wyjmujemy z formy np. na dużą deskę do krojenia lub kuchenną kratkę.
Do czystego i suchego naczynia wkładamy masło i połamaną na kawałki czekoladę. Zakładamy motylek i rozpuszczamy 3min/80’C/obr.2. Odrobinę wystudzić i wylać na babkę. Udekorować posiekanymi migdałami.
pieknie wygląda i na pewno pysznie smakuje 🙂
Wygląda wspaniale ;d
uwielbiam babki, uwielbiam rum, uwielbiam czekoladę… musi być przepyszna!
jest naprawdę smaczna, wilgotna i puszysta 🙂
ja uwielbiam czekoladowe ciasta, więc taka babka jest dla mnie idealna 🙂
Dziękuję 🙂
Cale wieki juz nie jadlam czekoladowej babki. I ta polewa…mniam 🙂
Pozdrawiam cieplo.
Przepysznie wygląda! A jeśli do tego jest wilgotna to na pewno wypróbujemy przepis:) Pozdrawiamy!
Jest wilgotna także polecam ją z czystym sumieniem 🙂
pijana baba? nasączona rumem musi smakować bosko:)
Można dodać jeszcze rumu do polewy, wtedy będzie jeszcze bardziej pijana 😉
choć za babkami nie przepadam, to taką czekoladowo-rumową skosztowałabym bardzo, oj bardzo chętnie 🙂