Zatęskniło mi się dzisiaj za domowym pieczywem. Znalazłam szybki przepis (eli24 z Przepisowni) i na niedzielne śniadanie mieliśmy ciepłe i chrupiące bułki pszenne. Uwielbiam zapach pieczonego chleba czy bułek, od razu robi się tak po domowemu. Na zdjęciu widoczne smarowidło, z którym jedliśmy bułki, tapenada z zielonych oliwek.
Jeżeli nie macie jeszcze doświadczenia z pieczeniem bułek to jest to dobry przepis i moment, żeby to nadrobić. Nie trzeba godzinami czekać aż bułki nam wyrosną, pół godziny i gotowe.
Możemy także uformować bułki wieczorem, schować blachę do lodówki a rano w 20 minut upiec własne bułki na śniadanie.
Składniki
440 g mąki pszennej
210 g letniej wody (niepełna szklanka)
40 g oliwy
35 g drożdży (świeżych)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
![[Tags] pszenne Bułki pszenne](https://1.bp.blogspot.com/-Q5TD__2NZUk/UTNK-09_1OI/AAAAAAAACbM/n1sV_oNLumc/s640/pszenne1.jpg)
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy z niego 12 bułeczek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie lub matą silikonową.
Blachę wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 50’C. Zostawiamy je do wyrastania na 10 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 180’C i pieczemy je ok. 20 minut aż staną się rumiane. Jeżeli chcemy, żeby bułki miały chrupiącą skórkę, możemy na dnie piekarnika postawić naczynie z lodem.
Bułki studzimy na kuchennej kratce. Po upieczeniu można je posmarować pędzelkiem umoczonym w zimnej wodzie, dzięki temu nie stwardnieją za szybko.
Przepis na Thermomix
Wszystkie składniki na bułki wkładamy do naczynia miksującego I wyrabiamy ciasto 2,5min/Interwał. Formujemy z niego 12 bułeczek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie lub matą silikonową. Blachę wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 50’C. Zostawiamy je do wyrastania na 10 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 180’C i pieczemy je ok. 20 minut aż staną się rumiane. Jeżeli chcemy, żeby bułki miały chrupiącą skórkę, możemy na dnie piekarnika postawić naczynie z lodem. Bułki studzimy na kuchennej kratce. Po upieczeniu można je posmarować pędzelkiem umoczonym w zimnej wodzie, dzięki temu nie stwardnieją za szybko.
Smacznego!
![[Tags] pszenne Bułki pszenne](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 962 times, 1 visits today)
Domowe pieczywko nie ma sobie równych. Cudnie wyszły Ci te bułeczki:-).
oj zjadłabym taką świeżutką bułeczkę, najlepiej jeszcze ciepłą 🙂
Dziękuję 🙂 domowe najlepsze, bo bez żadnych sztucznych spulchniaczy.
idealne:) nie ma to jak świeża, domowa bułeczka!
Zjadłabym takie domowe bułki, bo sklepowych nie jem od… prawie 10 lat!
W brzuszku burczy na sam widok 🙂 idealne 🙂
Zjadłabym takie bułeczki z tapenadą 🙂
1o lat, podziwiam! Ja pomimo mojej miłości do domowego pieczywa, ciepłą sklepową bułkę zawsze chętnie zjadam 😉
Bardzo smakowite połączenie 🙂
Domowe bułeczki – najlepsze! 🙂
rewelacyjnie wyglądają te bułeczki 🙂 ja jeszcze nigdy nie robiłam domowego pieczywa
Kasiu, to koniecznie musisz kiedyś spróbować, domowe pieczywo jest najlepsze a jego upieczenie wcale nie takie trudne, jak nam się często wydaje 🙂
rozumiem ze tutaj mowa jest o świeżych drożdzach?
Tak, ale równie dobrze można zrobić bułki na suszonych drożdżach, odpowiednio zmniejszając ich gramaturę.