Drobiowe roladki z fetą i suszonymi pomidorami

Od jakiegoś czasu moim ulubionym sposobem na mięso są różnego rodzaju roladki. Przyrządzam je z polędwiczek wieprzowych, ze schabu, czy właśnie z kurczaka. To proste a jednocześnie smaczne i efektowne danie, które za każdym razem można zrobić inaczej. Tym razem zrobiłam drobiowe roladki z fetą i suszonymi pomidorami zawinięte w boczek.

Do tego dania przyda się przepis na:
suszone pomidory

kurcza.roladki1 Drobiowe roladki z fetą i suszonymi pomidorami
Składniki
1 podwójny filet z kurczaka
ok.10 suszonych pomidorów
3 plasterki fety
1 paczka boczku wędzonego
pieprz ziołowy
sól
czosnek granulowany (opcjonalnie)
kurcza.roladki1 Drobiowe roladki z fetą i suszonymi pomidorami
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odcinamy wszelkie tłuszczyki i żyłki. Oba filety rozcinamy na pół (w przekroju), tak aby powstały cztery cienkie kotlety.
Każdy z nich dość mocno rozbijamy na desce. Żeby w mięsie nie robiły się dziury, na czas rozbijania wkładamy je między warstwy folii spożywczej.
 
Kotlety z obu stron lekko solimy, posypujemy pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na brzegu każdego fileta układamy pokrojone na niewielkie kawałki suszone pomidory i paski fety. Ścisło je rolujemy i każdy z nich owijamy 3-4 plasterkami boczku wędzonego.
 
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20-25 minut. Podajemy pokrojone na kawałki na liściach sałaty/szpinaku/bazylii z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami.
Smacznego!

kurcza.roladki1 Drobiowe roladki z fetą i suszonymi pomidorami

(Visited 1 655 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Drobiowe roladki z fetą i suszonymi pomidorami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *