Od jakiegoś czasu moim ulubionym sposobem na mięso są różnego rodzaju roladki. Przyrządzam je z polędwiczek wieprzowych, ze schabu, czy właśnie z kurczaka. To proste a jednocześnie smaczne i efektowne danie, które za każdym razem można zrobić inaczej. Tym razem zrobiłam drobiowe roladki z fetą i suszonymi pomidorami zawinięte w boczek.
Do tego dania przyda się przepis na:
suszone pomidory
![[Tags] kurcza.roladki1 Drobiowe roladki z fetą i suszonymi pomidorami](https://3.bp.blogspot.com/-SAq0X7gQYOI/UTzbgXDwAPI/AAAAAAAACfw/tx7gt7FGWfk/s640/kurcza.roladki1.jpg)
Składniki
1 podwójny filet z kurczaka
ok.10 suszonych pomidorów
3 plasterki fety
1 paczka boczku wędzonego
pieprz ziołowy
sól
czosnek granulowany (opcjonalnie)
![[Tags] kurcza.roladki1 Drobiowe roladki z fetą i suszonymi pomidorami](https://2.bp.blogspot.com/-I3OBDSAEbSw/UTzcA33GpLI/AAAAAAAACf0/LXscsFDByA8/s640/kurczak.roladki.jpg)
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odcinamy wszelkie tłuszczyki i żyłki. Oba filety rozcinamy na pół (w przekroju), tak aby powstały cztery cienkie kotlety.
Każdy z nich dość mocno rozbijamy na desce. Żeby w mięsie nie robiły się dziury, na czas rozbijania wkładamy je między warstwy folii spożywczej.
Kotlety z obu stron lekko solimy, posypujemy pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na brzegu każdego fileta układamy pokrojone na niewielkie kawałki suszone pomidory i paski fety. Ścisło je rolujemy i każdy z nich owijamy 3-4 plasterkami boczku wędzonego.
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20-25 minut. Podajemy pokrojone na kawałki na liściach sałaty/szpinaku/bazylii z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
![[Tags] kurcza.roladki1 Drobiowe roladki z fetą i suszonymi pomidorami](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 2 229 times, 1 visits today)
Smakowitości:)
bardzo lubię takie połączenie smaków 🙂 pycha!
pycha!:) uwielbiam mięsko nadziewane:)
Pięknie i pysznie! Ja czasami zamiast fety daję mozarellę 🙂
kocham te roladki, głównie na weekendowy obiad 😉
Z mozzarellą też bardzo lubię, pycha 🙂
uwielbiam takie zawijasy:)
my właśnie w weekend jedliśmy, proste i smaczne 🙂
Wyglądają smacznie można cuda zrobić z drobiowych piersi
Jestem pewna, że roladki były pyszne. Nie mogło być inaczej, skoro zawierają suszone pomidory, które uwielbiam 🙂 Ja w weekend również przygotowała pierś z kurczaka w boczku, ale na słodko- z ananasem. Pyszne były, a następne na pewno zrobię z pomidoramia 🙂
U mnie w tym tygodniu zawitają takie, ale z mozzarellą 😉 Pysznie wyglądają Twoje roladki i piękny masz talerz:))
Dziękuję, to mój ulubiony talerz i cieszę się, że kupiłam aż 6 🙂
U mnie też ostatnio gościły roladki z suszonymi pomidorami – świetne! 🙂
suszone pomidory są świetnym dodatkiem do mięsa, uwielbiam to połączenie 🙂
wyglądają obłędnie ;D
Lubię takie, są przepyszne.
Miło słyszeć 🙂
z fetą jeszcze u mnie nie było… 🙂
—-
kuchniasentymentalna.wordpress.com
Mniam… akurat mam w lodówce suszone pomidorki i fetę, więc już wiem, co zrobię dzisiaj na obiad 🙂
Smacznego!
Wyglądają przepysznie 🙂 Mam jeszcze pytanie – dla ilu osób są proporcje z Twojego przepisu? Pozdrawiam M.
Miło słyszeć 🙂 Z tej porcji powstaną 4 roladki, są dość sycące. Jak dla mnie to porcja dla 2, maksymalnie 3 osób. Ja byłam wstanie zjeść na raz jedną roladkę, mój chłopak dwie, więc jedna została nam na później 🙂