Bardzo lubię jajka z majonezem, to połączenie zawsze się sprawdza i nigdy się nie nudzi. Ale ja lubię kombinować. Dzisiaj zrobiłam nieco ostrzejszą wersję klasyki, połączyłam dwa typowe wielkanocne składniki, majonez i chrzan. Wyszedł z tego bardzo dobry sos, który świetnie komponuje się z jajkami. Zapraszam na jajka w sosie majonezowo-chrzanowym.
![[Tags] jajko Jajka w sosie majonezowo-chrzanowym](https://3.bp.blogspot.com/-QVqyZq0ywnc/UTHIfjAknNI/AAAAAAAACac/pDAkeSoKgAs/s640/jajko.jpg)
Składniki
5 jajek ugotowanych na twardo
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu typu greckiego
1,5 ząbka czosnku
sól i pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i delikatnie obieramy ze skorupek. Kroimy na połówki i odkładamy.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Majonez mieszamy z jogurtem do uzyskania gładkiej masy, dodajemy chrzan i starty ząbek czosnku. Solimy i pieprzymy do smaku i już sos jest gotowy. W wersji light można pominąć majonez i zrobić sos jedynie na bazie jogurtu.
Następnie przekładamy sos do rękawa cukierniczego i dekorujemy niem jajka.
Smacznego!
![[Tags] jajko Jajka w sosie majonezowo-chrzanowym](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 488 times, 1 visits today)
Zjadłabym takie jajko!
Smakowite zdjęcia.
Poczułam klimat wiosenno-wielkanocny…..
czuć już jak zbliża się wielkanoc, smacznie 🙂
mmm uwielbiam takie jajeczka 🙂 pycha 🙂
jak ładnie się prezentują:)
Strasznie mi się tęskni już do wiosny, kwiatów, ciepełka i stąd chyba takie wielkanocne danie 🙂
Dziękuję 🙂
nie ma to jak wsunąć sobie dobrze podane jajeczko:D
Wierze, że są pyszne:)
ja jajek nie znoszę, nie jem od kilku lat ale dojrzewa we mnie powoli myśl spróbowania…
ja osobiście zjadam tylko żółtko 😉 no chyba, że robię jajka faszerowane i to białko się gdzieś "gubi" pośród innych rzeczy 🙂