Jajka w sosie majonezowo-chrzanowym

Bardzo lubię jajka z majonezem, to połączenie zawsze się sprawdza i nigdy się nie nudzi. Ale ja lubię kombinować. Dzisiaj zrobiłam nieco ostrzejszą wersję klasyki, połączyłam dwa typowe wielkanocne składniki, majonez i chrzan. Wyszedł z tego bardzo dobry sos, który świetnie komponuje się z jajkami. Zapraszam na jajka w sosie majonezowo-chrzanowym. 
jajko Jajka w sosie majonezowo-chrzanowym
Składniki
5 jajek ugotowanych na twardo
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu typu greckiego
1,5 łyżeczki chrzanu
1,5 ząbka czosnku
sól i pieprz do smaku 
jajko Jajka w sosie majonezowo-chrzanowym
Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i delikatnie obieramy ze skorupek. Kroimy na połówki i odkładamy.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Majonez mieszamy z jogurtem do uzyskania gładkiej masy, dodajemy chrzan i starty ząbek czosnku. Solimy i pieprzymy do smaku i już sos jest gotowy. W wersji light można pominąć majonez i zrobić sos jedynie na bazie jogurtu. 
Następnie przekładamy sos do rękawa cukierniczego i dekorujemy niem jajka. 
Smacznego!
 
 
 
jajko Jajka w sosie majonezowo-chrzanowym jajko Jajka w sosie majonezowo-chrzanowym

jajko Jajka w sosie majonezowo-chrzanowym

(Visited 488 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Jajka w sosie majonezowo-chrzanowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *