Dziś na obiad jest rybka. Przypadkowo wstrzeliłam się z nią w Wielki Piątek, czyli dzień, w którym katolicy poszczą i tradycyjnie na obiad podaje się rybę z ziemniakami lub chlebem. Danie powinno być postne, pozbawione mięsa, masła czy śmietany. Nie powinno się tego dnia objadać.
Ja postu nie przestrzegam, ale naszło mnie na pstrąga, więc będzie pstrąg z patelni grillowej. Taka moja mała tęsknota za latem i grillem w ogrodzie.
![[Tags] pstr%C4%85gsma%C5%BCony Pstrąg z patelni grillowej](https://1.bp.blogspot.com/-xnN6kXcKFPY/UVWdhMLsM1I/AAAAAAAACjY/_eiLHaVh1NI/s640/pstr%C4%85gsma%C5%BCony.jpg)
Składniki
2 patroszone pstrągi
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka posiekanego koperku
sok z 1/2 cytryny
30 g masła
sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
![[Tags] pstr%C4%85gsma%C5%BCony Pstrąg z patelni grillowej](https://3.bp.blogspot.com/-3mlz03eQ9QE/UVWdwbfP6oI/AAAAAAAACjg/bdgM0UMnWF8/s640/pstr%C4%85gsma%C5%BCony1.jpg)
Wypatroszone pstrągi myjemy i odkładamy do obcieknięcia na kilka minut. Następnie osuszamy je papierowym ręcznikiem. Każdego pstrąga delikatnie nacinamy w trzech miejscach skóry i skrapiamy sokiem z cytryny oraz nacieramy solą i pieprzem zarówno z zewnątrz, jak i w środku.
W miseczce mieszamy masło z wyciśniętymi ząbkami czosnku, posiekanym rozmarynem i koperkiem. Z masła formujemy dwa długie wałeczki i wkładamy je do środka ryby. Następnie spinamy brzegi pstrąga wykałaczkami, zawijamy rybę w folię i chowamy do lodówki na minimum pół godziny. Tak przygotowany pstrąg może marynować się nawet dwa dni.
Przed smażeniem ryby smarujemy pędzelkiem umoczonym w oliwie z oliwek. Mocno nagrzewamy patelnię grillową, zmniejszamy ogień i układamy na niej pstrągi. Smażymy je po 4-5 minut z każdej strony. Takie pstrągi można zrobić także na grillu.
Ryby podajemy gorące z ćwiartkami cytryny, upieczonymi ziemniakami i w towarzystwie zielonej sałaty. Pstrąg wspaniale komponuje się z białym winem np. sauvignon blanc.
Smacznego!
![[Tags] pstr%C4%85gsma%C5%BCony Pstrąg z patelni grillowej](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 6 712 times, 1 visits today)
Druga połówka nauczyła mnie jeść pstrągi i teraz jak na niego patrzę to zjadłabym! 🙂
Wygląda super:)
Uwielbiam pstrąga…:)! Życzę Zdrowych i Spokojnych Świąt:)! Pozdrawiam!
Dziękuję, ja również życzę wesołych Świąt! 🙂
Dziękuję 🙂
Ja jem pstrągi niewiele ponad rok, ale bardzo je teraz lubię 🙂
U mnie pisałaś o łososiu a widze ze ten twój pstrąg jest wspaniały – chyba nie był za mały?:)
A dziękuję, jak dla mnie był w sam razem, ale dla chłopaka był nieco większy 🙂
Danie wygląda jak obrazek 🙂 Bardzo apetyczne!