Jakiś czas temu koleżanka opowiadała mi o swoim ulubionym daniu, znalezionym dawno temu w jakiejś kulinarnej księdze. Robiła to z takim entuzjazmem, że wzięłam od niej przepis i przygotowałam rzeczoną wołowinę z kalafiorem. W prawdzie wołowiny za często nie jadam, ale postanowiłam zaryzykować, w końcu przepis był już sprawdzony. Ryzyko opłaciło się i na obiad miałam pyszne mięso – wołowina z kalafiorem.
Przepis podaję z moimi małymi zmianami, ponieważ polędwica wołowa jest bardzo droga, w Warszawie kosztuje nawet 100 zł/kg, użyłam rumsztyku (krzyżowej).
![[Tags] wo%C5%82owina Wołowina z kalafiorem](https://4.bp.blogspot.com/-Z-fgtqYznuk/UTYK21WywwI/AAAAAAAACcU/U7X3tTUhREU/s640/wo%C5%82owina.jpg)
Składniki
350 g polędwicy wołowej (dałam rumsztyk)
1 mały kalafior (u mnie paczka mrożonego)
5 łyżek oliwy z oliwek
Marynata
2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
1 łyżka wódki
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos
1,5 łyżki sosu sojowego Kikkoman
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody
![[Tags] wo%C5%82owina Wołowina z kalafiorem](https://3.bp.blogspot.com/-eLnReEM2MXI/UTYLF_zFWtI/AAAAAAAACcc/-ZSp3mz1Lqc/s640/wo%C5%82owina1.jpg)
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na cienkie paski. Ja przekroiłam mięso wzdłuż i dopiero kroiłam je na paski.
Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie wlewamy marynatę do naczynia z paskami mięsa i obtaczamy w niej wołowinę. Zamykamy pudełko i odstawiamy na godzinę do lodówki.
W międzyczasie gotujemy kalafiora. Wrzucamy go na wrzącą i osoloną wodę i gotujemy 5 minut.
Odcedzamy i dzielimy na różyczki (moja mrożonka była już podzielona).
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wkładamy mięso i smażymy 2min, cały czas mieszając je. Podsmażone mięso przekładamy do innego naczynia.
Przecieramy patelnię papierowym ręcznikiem, wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy różyczki kalafiora przez 1 minutę, cały czas mieszając go.Następnie dodajemy mięso i smażymy wraz z kalafiorem jeszcze przez 1minutę. Na koniec wlewamy na patelnię wymieszany sos i gotujemy aż zgęstnieje.
Połączenie wołowiny z kalafiorowym sosem może być ciekawe
Zrobiłam to wołowe dzisiaj i bardzo wszystkim smakowało. Super połączenie składników. Polecam !!
To bardzo się cieszę i polecam się na przyszłość 🙂