Zakwas na żur

Żurek jest tradycyjną potrawą wielkanocną w kuchni polskiej. Jeżeli chcecie, żeby na Waszym świątecznym stole zagościł żur na domowym zakwasie to jest to ostatni dzwonek na jego nastawienie. Przygotowanie zakwasu na żur zajmuje dosłownie kilka minut a mamy pewność, że nie zostanie zakwaszony octem, jak to często ma miejsce w przypadku kupnych. Swój przygotowałam z przepisu Liski, jest niezawodny. Zakwas ze zdjęć jest świeżo zrobiony i wymieszany i jeszcze się nie wyklarował. Później mąka i przyprawy opadną na dno, na górze zostanie woda i po jakimś czasie zaczynie lekko bąbelkować.
zakwasna%C5%BCur Zakwas na żur
Składniki
10 łyżek mąki żytniej razowej 
(tym razem dałam żytnią mąkę i skórkę od chleba razowego)
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1,5 szklanki wody
zakwasna%C5%BCur Zakwas na żur

Wszystkie składniki umieszczamy w szklanym naczyniu i zakrywamy ściereczką. Można użyć gazy lub pieluchy tetrowej. Odstawiamy na 2-3 dni w miejsce o temperaturze pokojowej. 

 

zakwasna%C5%BCur Zakwas na żur zakwasna%C5%BCur Zakwas na żur zakwasna%C5%BCur Zakwas na żur

zakwasna%C5%BCur Zakwas na żur

(Visited 479 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Zakwas na żur”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *