Zupa szpinakowa

Lubicie zupy kremy? Ja bardzo. Moim ulubionym jest zupa krem z sałaty, ale lubię także brokułową, jarzynową czy porową. Tym razem naszło mnie na spróbowanie zupy szpinakowej. Ma ona bardzo intensywnie zielony kolor, bardziej soczysty niż na zdjęciu i wyrazisty smak. Miłośnikom zieleniny powinna przypaść do gustu.
zupa1 Zupa szpinakowa
Składniki
(2 porcje)
150 g liści szpinaku
1/2 litra bulionu warzywnego
2 niewielkie ziemniaki
1/4 cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 marchewki
2 łyżeczki serka topionego (śmietankowego)
1 listek laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu czarnego
sól do smaku
zupa1 Zupa szpinakowa
Najpierw podgrzewamy bulion a następnie myjemy szpinak i osączamy go z wody. Ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na niewielkie kawałki.
Do wrzącego bulionu wkładamy warzywa, serek topiony i przyprawy. Gotujemy ok. 10 minut i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z grzankami lub uprażonymi płatkami migdałów. Jeżeli ktoś lubi, zupę można zabielić śmietaną.

Smacznego!

zupa1 Zupa szpinakowa zupa1 Zupa szpinakowa zupa1 Zupa szpinakowa

zupa1 Zupa szpinakowa

(Visited 474 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Zupa szpinakowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *