Bruschetta, czyli włoska grzanka po raz kolejny gości na moim talerzu. Tym razem dołożyłam do niej czarne oliwki, niby nic a danie trochę inne. Ostatnio bardzo polubiłam włoską kuchnię i często przemycam jej elementy w swoich daniach, a bruschetta z mozzarellą i oliwkami jest przepyszna.
Za to jutro lub pojutrze pojawi się na blogu wpis prosto z kuchni japońskiej. Zostałam zaproszona przez Sushi Club na warsztaty sushi dla blogerów i idę na nie dziś wieczorem, nie mogę się doczekać!
![[Tags] bruschetta Bruschetta z mozzarellą i oliwkami](https://1.bp.blogspot.com/-nw8ffBi7vMY/UWPph2eTyBI/AAAAAAAAClI/JIAeJrL96AY/s640/bruschetta.jpg)
Składniki
1 bagietka
1 kula mozzarelli 250g
3-5 łyżek oliwy z oliwek
2-3 pomidory
2 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
kilka czarnych oliwek
sól i pieprz do smaku
![[Tags] bruschetta Bruschetta z mozzarellą i oliwkami](https://2.bp.blogspot.com/-RpJlvpR9ZBQ/UWPpzz4p9hI/AAAAAAAAClQ/jGRneXtSdA8/s640/bruschetta1.jpg)
Bagietkę kroimy na skośne kromki.
Pomidory obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazd nasiennych (jeżeli pomidory są mięsiste to zostawiam pestki) i kroimy je na drobne kawałki. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną bazylię, 1 sprasowany ząbek czosnku i pokrojone w plasterki oliwki. Całość podlewamy delikatnie oliwą i zostawiamy na chwilę, żeby smaki się przegryzły.
Do oliwy z oliwek dodajemy 1 sprasowany ząbek czosnku, szczyptę pieprzu, sól i dokładnie mieszamy ze sobą.
Tak przygotowaną oliwą smarujemy kromki z obu stron. Robimy to za pomocą silikonowego pędzelka. Na górę bułki układamy cienkie plasterki mozzarelli i jeszcze raz smarujemy je pędzelkiem umoczonym w oliwie.
![[Tags] bruschetta Bruschetta z mozzarellą i oliwkami](https://2.bp.blogspot.com/-nYih-lmxE64/UWPp_EXBnOI/AAAAAAAAClY/LFbb1g8ioRo/s640/bruschetta2.jpg)
Grzanki wstawiamy na ok. 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do 180’C na opcję góra-dół. Najlepiej piec je na kratce.
Następnie na każdą kromkę nakładamy porcję pomidorów z bazylią i oliwkami i wstawiamy do piekarnika na jeszcze 2-3 minuty. Po upieczeniu, grzanki możemy delikatnie posolić.
Podajemy na gorąco z lampką czerwonego wina.
Smacznego!
![[Tags] bruschetta Bruschetta z mozzarellą i oliwkami](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 923 times, 1 visits today)
Taka kanapeczka to mój prawdziwy przysmak. Pycha!
uwielbiam takie kanapeczki, w ogóle włoską kuchnię. U mnie dziś też po włosku. Grissini z guacamole i z pieczonej papryki. 🙂
Włoska kuchnia jest pyszna 🙂 A Twoje grissini to po prostu bajka 🙂
Ten przysmak uzależnia 🙂
oliwki MOJA MIŁOŚĆ < 3
Pycha 🙂 smacznie i bardzo kolorowo 🙂
Kocham wszystko co włoskie:)! Porywam kilka….
Smacznego 🙂
Moja też, choć przez bardzo długi czas ich nie lubiłam.
Zdjęcia sprawiły, że zatęskniłam za letnimi pomidorami i chrupiącymi bruschettami 🙂
Uwielbiam takie grzanki!
Musi być przepyszne! aż ślinka leci !
Zapraszam do mnie!
http://paradoxoftaste.blogspot.com