Ciasteczka z fiołkami kandyzowanymi

W zeszłym roku rozpoczęłam moją przygodę z jedzeniem kwiatów. Chyba najbardziej przypadły mi do gustu delikatne i aromatyczne fiołki oraz róża. Dziś zapraszam Was na fiołkowe ciasteczka. Małe, kruche półksiężyce, czyli ciasteczka z kandyzowanymi fiołkami i cukrem fiołkowym. Przepis na bazę ciasta zaczerpnęłam z “Wielkiej księgi ciast”, niewiele obecnie przypomina oryginał, ponieważ pozamieniałam składniki i proporcje.

Inne przepisy z fiołkami:

 

ciastka+z+fio%C5%82kami1 Ciasteczka z fiołkami kandyzowanymi
Składniki
230 g mąki pszennej
140 g zimnego masła
30 g cukru
2 łyżki cukru fiołkowego
1 łyżka fiołków kandyzowanych
szczypta soli 
ciastka+z+fio%C5%82kami1 Ciasteczka z fiołkami kandyzowanymi 
Do mąki dodajemy cukier, pokrojone na kawałki zimne masło, sól. Wszystkie składniki siekamy nożem, gdy zacznie się sklejać, dodajemy fiołki i zagniatamy gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i na ok. godzinę odkładamy do lodówki. 
Schłodzone ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Z ciasta formujemy wałeczek o średnicy 3-4 centymetrów i kroimy go na kawałki orzecha włoskiego. Każdy kawałek lekko wyginamy, formując półksiężyce.

 

ciastka+z+fio%C5%82kami1 Ciasteczka z fiołkami kandyzowanymi

Uformowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175’C przez około 10-12 minut, do wyzłocenia się ciasteczek.
Zaraz po upieczeniu, półksiężyce delikatnie zdejmujemy z blachy i układamy na płaskich talerzach. Posypujemy je fiołkowym cukrem pudrem i odstawiamy do ostygnięcia.

Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, masło pokrojone na kawałki, cukier, cukier fiołkowy i fiołki. Wyrabiamy ciasto 30s/obr.5. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i na ok. godzinę odkładamy do lodówki. 

Schłodzone ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Z ciasta formujemy wałeczek o średnicy 3-4 centymetrów i kroimy go na kawałki orzecha włoskiego. Każdy kawałek lekko wyginamy, formując półksiężyce.

Uformowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175’C przez około 10-12 minut, do wyzłocenia się ciasteczek.
Zaraz po upieczeniu, półksiężyce delikatnie zdejmujemy z blachy i układamy na płaskich talerzach. Posypujemy je fiołkowym cukrem pudrem i odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

ciastka+z+fio%C5%82kami1 Ciasteczka z fiołkami kandyzowanymi ciastka+z+fio%C5%82kami1 Ciasteczka z fiołkami kandyzowanymi ciastka+z+fio%C5%82kami1 Ciasteczka z fiołkami kandyzowanymi

ciastka+z+fio%C5%82kami1 Ciasteczka z fiołkami kandyzowanymi

(Visited 265 times, 1 visits today)


26 thoughts on “Ciasteczka z fiołkami kandyzowanymi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *