Ciasteczka z fiołkami kandyzowanymi
Inne przepisy z fiołkami:
Uformowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175’C przez około 10-12 minut, do wyzłocenia się ciasteczek.
Zaraz po upieczeniu, półksiężyce delikatnie zdejmujemy z blachy i układamy na płaskich talerzach. Posypujemy je fiołkowym cukrem pudrem i odstawiamy do ostygnięcia.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, masło pokrojone na kawałki, cukier, cukier fiołkowy i fiołki. Wyrabiamy ciasto 30s/obr.5. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i na ok. godzinę odkładamy do lodówki.
Schłodzone ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Z ciasta formujemy wałeczek o średnicy 3-4 centymetrów i kroimy go na kawałki orzecha włoskiego. Każdy kawałek lekko wyginamy, formując półksiężyce.
Uformowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175’C przez około 10-12 minut, do wyzłocenia się ciasteczek.
Zaraz po upieczeniu, półksiężyce delikatnie zdejmujemy z blachy i układamy na płaskich talerzach. Posypujemy je fiołkowym cukrem pudrem i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Wspaniałe, zakochałam się w tych przepisach na fiołki. Może nie w tym roku, ale w przyszłym na pewno skorzystam.
bardzo ciekawe połączenie. ja kiedyś robiłam kruche ciasteczka z lawendą… mega zaskakujące, ale zawsze znajdą wielbicieli:) pozdrawiam
Urocze ciasteczka! U mnie też dziś na fiołkowo:-).
wspaniałe są te fiołki… 🙂 szkoda , że nie mozna nigdzie kupić, bo posadzić nie mam gdzie na tyle żeby je wykorzystać w kuchni…:(
śliczne kwiatki i ciasteczka 🙂 garść poproszę jednego i drugiego 🙂
Fiołki owładnęły blogosferą 🙂 Kwiaty to cudowny dodatek smakowy i zapachowy.
Prześliczne! Miło mi bardzo, że jesteś wśród Kwiatożerców 😉
P.S. czy mogłabym prosić o wymianę banera?
Witam Ciebie bardzo serdecznie.Miło,słodko i kolorowo tu u Ciebie wiec rozgoszczę się na dłużej jeśli pozwolisz.Ciebie w wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Dodam tylko,że śliczne kwiatki na pysznych ciasteczkach.Pozdrawiam.J.
Urocze, smaczne i pachnące :)!
Banerek wymieniony.
fiołkowe potrawy są cudowne 🙂
zgadzam się, szkoda, że nie można ich kupić i że taki krótki na nie sezon.
zapraszam serdecznie i dziękuję 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
Świetne ciasteczka, nigdy nie jadłam kwiatów 🙂 chyba powinnam spróbować, skąd bierzesz fiołki? Pozdrawiam
Spróbuj, naprawdę warto. Fiołki zbieram 50km od Warszawy u sąsiada na działce, trochę przesadziłam do mnie, więc w przyszłym roku będę miała własną polankę fiołkową 🙂
Generalnie fiołki można znaleźć na skraju lasu, na polance czy po prostu na łące. Muszą rosnąć z dala od drogi,w czystych miejscach. Niestety mieszczuchom trudno o takie miejsca, więc mój fiołkowy sezon trwa krótko, bo ogranicza się do maksymalnie dwóch zbiorów.
Jeju kocham te wynalazki kuchenne z kwiatów ! Chciałabym umieć je przyrządzać, zazdroszczę !
Przyrządzanie takich smakołyków wcale nie jest trudne, największym problemem jest zdobycie kwiatów, ale jak już się uda to można szaleć 🙂
To rzeczywiście super, będę musiała się dowiedzieć więcej na temat fiołków, mam ogródek, więc spróbuję aby i u mnie na działce zamieszkały 🙂
Z własnym ogródkiem sprawę masz bardzo ułatwioną 🙂 Na rabatce rosną jak szalone i później latem widać ogromne fiołkowe liście. Z mojego doświadczenia wynika, że lepiej sadzić je bezpośrednio w trawie lub w zagajniku pomiędzy drzewami. Powodzenia!
Dodam jeszcze, że popularne bratki także można zjadać 🙂
Ja jeszcze nie zaczęłam robić ciast z kwiatami. Może dlatego ze mieszkam w mieści.Ciasteczka rewelacyjne:)
Śliczne te ciasteczka, muszę spróbować z fiołkami 🙂
Bardzo mine ciekawi smak, raz probowalam cukierkow z fiolkami, ale ciastek nigdy!
wow kandyzowane fiołki brzmią magicznie 🙂
Superowe!