Czekoladowe muffiny Nigelli Lawson

Dawno już nie robiłam muffinek i stęskniłam się za nimi. Najbardziej lubię te mocno czekoladowe, więc dzisiaj postanowiłam wypróbować przepis Nigelli. Jestem z niego bardzo zadowolona. Czekoladowe muffiny Nigelli Lawson ładnie wyrosły, są wilgotne i naprawdę smaczne.

muffiny-czekoladowe-Nigelli Czekoladowe muffiny Nigelli Lawson
 Składniki
(na 12 sztuk)
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju + 2 łyżeczki oleju
1 jajko
3/4 szklanki czekoladowych groszków do ciasta
1/4 szklanki czekoladowych groszków do posypania
(u mnie zamiast groszków 1,5 tabliczki mlecznej czekolady)
1 łyżeczka esencji waniliowej
muffiny-czekoladowe-Nigelli Czekoladowe muffiny Nigelli Lawson
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i groszki. Do drugiej miski wlewamy mleko, olej i wbijamy jajko, łączymy je ze sobą.

Następnie przelewamy płynne składniki do suchych i niezbyt dokładnie łączymy je ze sobą za pomocą łyżki. Ciasto na muffiny nie powinno być idealnie rozmieszane, ponieważ po upieczeniu zrobi się kluchowate.

Następnie wkładamy papilotki lub silikonowe pojemniczki do formy na muffiny. Wypełniamy je do 3/4 wysokości ciastem i posypujemy groszkami czekoladowymi.
Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół. Studzimy je na kuchennej kratce.
Smacznego!

muffiny-czekoladowe-Nigelli Czekoladowe muffiny Nigelli Lawson

(Visited 868 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Czekoladowe muffiny Nigelli Lawson”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *