Czekoladowe muffiny Nigelli Lawson
Dawno już nie robiłam muffinek i stęskniłam się za nimi. Najbardziej lubię te mocno czekoladowe, więc dzisiaj postanowiłam wypróbować przepis Nigelli. Jestem z niego bardzo zadowolona. Czekoladowe muffiny Nigelli Lawson ładnie wyrosły, są wilgotne i naprawdę smaczne.
Składniki
(na 12 sztuk)
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju + 2 łyżeczki oleju
1 jajko
3/4 szklanki czekoladowych groszków do ciasta
1/4 szklanki czekoladowych groszków do posypania
(u mnie zamiast groszków 1,5 tabliczki mlecznej czekolady)
1 łyżeczka esencji waniliowej
Następnie przelewamy płynne składniki do suchych i niezbyt dokładnie łączymy je ze sobą za pomocą łyżki. Ciasto na muffiny nie powinno być idealnie rozmieszane, ponieważ po upieczeniu zrobi się kluchowate.
Mmm, czekoladowe, pycha. 🙂
Robiłam kiedyś te muffinki z przepisu Nigelli, potwierdzam są pyszne:)
Czekoladowe są najlepsze 🙂
biorę je w ciemno:) cudne są
mmm czekoladowe ! Muszę zrobić !
Nigella ma pyszne przepisy.
Smacznego!
Pięknie się prezentują i na pewno pysznie smakują :)!
Dziękuję 🙂
wspaniałe!!! lubię wypieki Nigelli 🙂
Niebo w gębie!
Moja siostra jest w ciąży i zażyczyła sobie właśnie te muffinki. Nie mam jednak jeszcze esencji waniliowej. Czym mogłabym ją zastąpić? 🙂
Ja dodawałam zwykły aromat waniliowy lub troszkę cukru wanilinowego i wyszły pyszne. Dla kobiet w ciąży te skladniki nie są szkodliwe więc można spokojnie działać 🙂