Makaron tagliatelle ze szpinakiem i serem feta

Pamiętam, że jako dziecko bardzo nie lubiłam szpinaku. Kojarzył mi się z bezpłciową breją. Teraz nie wyobrażam sobie kuchni bez tego pysznego warzywa. Jest tyle cudownych sposób na jego wykorzystanie, że aż trudno wypróbować wszystkie. Robiłam już najróżniejsze roladki mięsne ze szpinakiem, pierogi, babeczki, naleśniki a dziś przyszedł czas na makaron tagliatelle ze szpinakiem i serem feta. To bardzo smaczne połączenie, delikatny szpinak z wyrazistym serem.
makaron1 Makaron tagliatelle ze szpinakiem i serem feta
Składniki
200 g makaronu tagliatelle
300 g szpinaku baby
3/4 kostki fety
5-6 ząbków czosnku
1 łyżka masła
pieprz do smaku
parmezan (opcjonalnie) 
makaron1 Makaron tagliatelle ze szpinakiem i serem feta

Do gotującej się i lekko osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy całość na durszlaku nad dużą miską, zostawiamy nieco gorącej wody i z powrotem wrzucamy do garnka.

Liście szpinaku siekamy na paski. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno posiekane lub sprasowane ząbki czosnku, smażymy chwilę i dorzucamy szpinak. Dusimy go ok. 3-4 minut na niewielkim ogniu. Wyłączamy ogień, dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie łączymy z makaronem. Doprawiamy pieprzem do smaku, nie ma potrzeby solenia, ponieważ feta jest słona.
Przekładamy szpinak do garnka z makaronem i mieszamy.

Podajemy od razu, tagliatelle możemy posypać startym parmezanem. Danie świetnie smakuje w towarzystwie białego wina.
Smacznego!

 

makaron1 Makaron tagliatelle ze szpinakiem i serem feta makaron1 Makaron tagliatelle ze szpinakiem i serem feta

makaron1 Makaron tagliatelle ze szpinakiem i serem feta

(Visited 3 002 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Makaron tagliatelle ze szpinakiem i serem feta”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *