Ostatnio zrobił się ze mnie istny pestożerca. Pochłaniam je z makaronem, tostami, na kanapce, na ciepło i na zimno. Dziś chciałabym się z Wami podzielić moim przepisem na polędwiczki wieprzowe w marynacie z czosnku i pesto. Bardzo fajny, wyrazisty smak. Do tego kieliszek wina, trochę zieleniny i polędwiczki w zielonym pesto to wspaniały obiad.
![[Tags] pol%25C4%2599dwiczki1 Polędwiczki w zielonym pesto](https://4.bp.blogspot.com/-4qvEOwQ0sVU/UWMHPwXx_2I/AAAAAAAACk8/bO4eBGY9h1Q/s640/pol%25C4%2599dwiczki1.jpg)
Składniki
1 polędwiczka wieprzowa
2-3 czubate łyżeczki zielonego pesto
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błon i tłuszczu. Następnie pod lekkim skosem kroimy ją na około centymetrowe plastry. Układamy je pomiędzy 2 warstwy folii i cienko rozbijamy. Polędwiczkę można także rozgnieść za pomocą złożonej w pięść dłoni.
Rozbite polędwiczki lekko solimy i doprawiamy pieprzem. W miseczce mieszamy pesto z czosnkiem i tak przygotowaną marynatą nacieramy je dokładnie z obu stron. Wkładamy do zamkniętego pojemnika i marynujemy w lodówce co najmniej przez godzinę.
Zamarynowane polędwiczki smażymy na patelni z niewielką ilością oliwy. Wystarczy im dosłownie chwila, żeby tylko się zarumieniły z obu stron.
Mięso podajemy w towarzystwie świeżych warzyw i z kieliszkiem białego wina.
Smacznego!
![[Tags] pol%25C4%2599dwiczki1 Polędwiczki w zielonym pesto](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 1 950 times, 1 visits today)
Pesto zwykle łączymy z makaronem, podczas gdy naprawdę świetnie smakuje z mięsem. Bardzo mi się Twoje danie podoba.
Dziękuję 🙂 Ja też często łączę pesto z makaronem, ale ostatnio bardzo dobrze smakuje mi z pieczywem na gorąco, czy właśnie z mięsem.
apetyczne mięsko 🙂
też kocham pesto:) a te polędwiczki wyglądają znakomicie:)
Dziękuję 🙂