Polędwiczki w zielonym pesto

Ostatnio zrobił się ze mnie istny pestożerca. Pochłaniam je z makaronem, tostami, na kanapce, na ciepło i na zimno. Dziś chciałabym się z Wami podzielić moim przepisem na polędwiczki wieprzowe w marynacie z czosnku i pesto. Bardzo fajny, wyrazisty smak. Do tego kieliszek wina, trochę zieleniny i polędwiczki w zielonym pesto to wspaniały obiad. 

pol%25C4%2599dwiczki1 Polędwiczki w zielonym pesto
Składniki
1 polędwiczka wieprzowa
2-3 czubate łyżeczki zielonego pesto
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

oliwa do smażenia

pol%25C4%2599dwiczki1 Polędwiczki w zielonym pesto
Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błon i tłuszczu. Następnie pod lekkim skosem kroimy ją na około centymetrowe plastry. Układamy je pomiędzy 2 warstwy folii i cienko rozbijamy. Polędwiczkę można także rozgnieść za pomocą złożonej w pięść dłoni.
 
Rozbite polędwiczki lekko solimy i doprawiamy pieprzem. W miseczce mieszamy pesto z czosnkiem i tak przygotowaną marynatą nacieramy je dokładnie z obu stron. Wkładamy do zamkniętego pojemnika i marynujemy w lodówce co najmniej przez godzinę.
 
Zamarynowane polędwiczki smażymy na patelni z niewielką ilością oliwy. Wystarczy im dosłownie chwila, żeby tylko się zarumieniły z obu stron.
Mięso podajemy w towarzystwie świeżych warzyw i z kieliszkiem białego wina.
Smacznego!

pol%25C4%2599dwiczki1 Polędwiczki w zielonym pesto

(Visited 1 950 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Polędwiczki w zielonym pesto”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *