Tapenada z czarnych i zielonych oliwek
Polecam ją jako dodatek do opieczonej bagietki, do chipsów lub do zaostrzenia kanapek z żółtym serem czy wędliną.
Przepis na Thermomix
Na wirujące noże wrzucamy czosnek i listki bazylii i miksujemy ok. 5-7s/obr.10. Następnie do naczynia miksującego wkładamy pozostałe składniki i miksujemy 10s/obr.10. Mieszamy kopystką, jeżeli pasta jest za sucha, dodajemy jeszcze odrobinę oliwy i mieszamy 5s/obr.5. Nie ma potrzeby solenia pasty ponieważ zielone oliwki i kapary są słone same w sobie i powodują, że tapenada jest słona.
Tak przygotowaną tapenadę wkładamy do pojemnika, zamykamy i chowamy do lodówki na kilka godzin, żeby pasta się przegryzła. Możemy przechowywać ją w lodówce nawet przez kilka tygodni.
Smacznego!
Tapenade lubię w każdej wersji tzn. z każdych oliwek 🙂
Bo każda wersja jest pyszna 🙂
Czy z czarnych, czy z zielonych, czy z mieszanki obu rodzajów – UWIELBIAM i…już. 🙂
w pełni się z Tobą zgadzam 🙂
tapenada cudownie ożywia smak grzanek 🙂
muszę spróbować jak smakuje w wersji z obu rodzajów oliwek …
poproszę taką kanapeczkę:) mniammm
można prosić z dostawą ??? Przepyszne są 🙂
już się robi 😉
Oliwki uwielbiam… i chętnie się poczęstuje tą kanapeczką;)
tapenada … lubię bardzo 🙂
uwielbiam i ciemne i zielone oliwki. W duecie im będzie raźniej 😀