Tapenada z czarnych i zielonych oliwek

Tapenadę robiłam już wersji z czarnych i zielonych oliwek, obie bardzo mi smakują. Tym razem pomieszałam czarne oliwki z zielonymi i dodałam bazylię. Tapenada z czarnych i zielonych oliwek to kolejne udane połączenie.
tapenada Tapenada z czarnych i zielonych oliwek
Składniki
1/2 szklanki zielonych oliwek
1/2 szklanki czarnych oliwek
1 łyżeczka kaparów
2 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
1 łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz do smaku 
tapenada Tapenada z czarnych i zielonych oliwek
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania pasty. Jeżeli jest za gęsta, dolewamy odrobinę oliwy i mieszamy. Tak przygotowaną tapenadę wkładamy do pojemnika, zamykamy i  chowamy do lodówki na kilka godzin, żeby pasta się przegryzła. Możemy przechowywać ją w lodówce nawet przez kilka tygodni.

Polecam ją jako dodatek do opieczonej bagietki, do chipsów lub do zaostrzenia kanapek z żółtym serem czy wędliną.

Przepis na Thermomix
Na wirujące noże wrzucamy czosnek i listki bazylii i miksujemy ok. 5-7s/obr.10. Następnie do naczynia miksującego wkładamy pozostałe składniki i miksujemy 10s/obr.10. Mieszamy kopystką, jeżeli pasta jest za sucha, dodajemy jeszcze odrobinę oliwy i mieszamy 5s/obr.5. Nie ma potrzeby solenia pasty ponieważ zielone oliwki i kapary są słone same w sobie i powodują, że tapenada jest słona.
Tak przygotowaną tapenadę wkładamy do pojemnika, zamykamy i  chowamy do lodówki na kilka godzin, żeby pasta się przegryzła. Możemy przechowywać ją w lodówce nawet przez kilka tygodni.

Smacznego!

tapenada Tapenada z czarnych i zielonych oliwek

(Visited 420 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Tapenada z czarnych i zielonych oliwek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *