Tarta malinowo-jagodowa z białą czekoladą

Pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, tęsknię za latem, za świeżymi owocami, sezonowymi ciastami i deserami. Na blogu już dawno nie było żadnych słodkości, ponieważ staram się nimi nie objadać, ale w sobotę mieliśmy gości, więc okazja była wyjątkowa. 
W zamrażarce znalazłam jeszcze ostatnie zapasy jagód i malin, od razu trafiły do ciasta. Smakowało mi podwójnie, zapraszam na tartę malinowo-jagodową z białą czekoladą. Taka mała rozpusta.
tarta+z+jagodami+i+malinami Tarta malinowo-jagodowa z białą czekoladą

Składniki

Ciasto
180 g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
(lub drobnego cukru do wypieków)
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany


Nadzienie

200 g śmietany 36%
125 g białej czekolady
1 jajko
1/2 szklanki malin
1/2 szklanki jagód
(u mnie owoce były mrożone) 
 
tarta+z+jagodami+i+malinami Tarta malinowo-jagodowa z białą czekoladą
Masło, cukier, żółtko i śmietanę miksujemy do połączenia składników, dodajemy mąkę, miksujemy i formujemy z ciasta kulę. Zawijamy ją w folię aluminiową i chowamy do lodówki na ok. 30 minut.
Następnie smarujemy formę do tarty masłem i wylepiamy ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 15-20 minut, do zarumienienia. Ciasto odstawiamy do wystudzenia (ważne, żeby wystygło, inaczej wchłonie śmietanę).
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W rondelku z grubym dnem podgrzewamy śmietanę wraz z białą czekoladą, cały czas mieszamy za pomocą rózgi, aż masa stanie się jednolita. Odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy do połączenia składników.

 

Na podpieczone i wystudzone ciasto wykładamy jagody i maliny (jeżeli używamy mrożonych to nie rozmrażamy ich przed pieczeniem) i zalewamy je masą śmietanowo-czekoladową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160’C przez ok. 15-18 minut.

 

tarta+z+jagodami+i+malinami Tarta malinowo-jagodowa z białą czekoladą

Przepis na Thermomix

Składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 30s/Interwał. Z wymieszanego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na pół godziny.
Naczynie myjemy i wycieramy, wkładamy do niego połamaną na kawałki czekoladę i miksujemy 5s/obr.10. Zakładamy motylek, dodajemy śmietanę i podgrzewamy 4min/70’C/obr.3,5. Zostawiamy na 5 minut i dodajemy jajko, mieszamy 10s/obr.3. Dalej postępujemy zgodnie z powyższym przepisem przepisem. 

 

 

tarta+z+jagodami+i+malinami Tarta malinowo-jagodowa z białą czekoladą

tarta+z+jagodami+i+malinami Tarta malinowo-jagodowa z białą czekoladą

(Visited 419 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Tarta malinowo-jagodowa z białą czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *