Już raz podawałam przepis na fiołkowy cukier i ten niewiele różni się od zeszłorocznego. Proporcje pozostają bardzo zbliżone, zmienia się nieco metoda ucierania.
Składniki
6 łyżek drobnego cukru
2 czubate łyżki płatków fiołka
![[Tags] Fio%C5%82kowy+cukier Fiołkowy cukier](https://2.bp.blogspot.com/-8d5wCCzrDLg/UYN5Wh4arBI/AAAAAAAACtc/quPEwMsgAX4/s640/fio%C5%82ki1.jpg)
Na początku musimy oczyścić fiołki. Obrywamy same płatki, całkowicie pozbywając się łodyżek, dna kielicha i pręcików. Warto zrobić to dokładnie, w innym wypadku nasz cukier może pachnieć bardziej sianem aniżeli fiołkami i trudniej będzie go rozetrzeć.
Do moździerza wsypujemy najpierw cukier a następnie płatki fiołków. Ucieramy przez około pół minuty, aż wszystkie płatki będą roztarte a cukier ładnie zabarwiony. Najlepiej robić to partiami właśnie po kilka łyżek, wtedy przygotowywanie cukru idzie naprawdę ekspresowo i bez wysiłku.
Następnie fiołkowy cukier wysypujemy na blachę i suszymy. Polecam go jako dodatek do ciast i deserów a także do herbaty.
![[Tags] Fio%C5%82kowy+cukier Fiołkowy cukier](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 492 times, 1 visits today)
Śliczny ! 😉
A jaki pachnący 🙂
Aż mi zapachniało. 🙂 Fajny przepis. 🙂
Rewelacja! z chęcią robię. Tylko mam pytanie – oprócz takiego cukru chciałabym też zrobić dżem – robiłaś może i masz sprawdzony przepis? 🙂
Boski! Cudny! Ach! Och! Ach! 🙂
Cudnie jest jeść kwiaty!
Pozdrawiam mocno!
Dziękuję 🙂
Niestety nie robiłam, zbyt rzadko jestem na działce, gdzie mam dostęp do fiołków i nie udało mi się uzbierać wystarczającej ilości. Po przepis odsyłam Cię do eksperta w kwestii jedzenia kwiatów 🙂
http://pinkcake.blox.pl/2013/04/Dzem-z-bialych-fiolkow.html
Zdecydowanie się z Tobą zgadzam! Przede mną jeszcze przynajmniej dwa fiołkowe przepisy 🙂
Super, dziękuję 🙂
Cudny 🙂
Mmm! Piękny lawendowy kolor! Będzie idealny nie tylko do wiosennych wypieków 😉
Niesamowity efekt robi! coś pięknego… 🙂
o mamo! ale kolor!
Nigdy nie miałam okazji spróbować takie cukru.Piękny kolorek.
mmm… jesteś kolejną osobą, która kusi mnie fiołkami 🙂 Aż się chyba wreszcie skuszę, bo ten cukier wygląda niesamowicie 🙂
A próbował ktoś robić taki cukier na płatkach mniszka czy z wykorzystaniem chabrów?
Ja robiłam jeszcze tą metodą cukier z płatków róży i maków. Spróbuj na małej próbce, jeżeli cukier będzie miał ładny zapach i kolor to można szaleć.