Fiołkowy cukier

Już raz podawałam przepis na fiołkowy cukier i ten niewiele różni się od zeszłorocznego. Proporcje pozostają bardzo zbliżone, zmienia się nieco metoda ucierania.
Fio%C5%82kowy+cukier Fiołkowy cukier
Składniki
6 łyżek drobnego cukru

2 czubate łyżki płatków fiołka

Fio%C5%82kowy+cukier Fiołkowy cukier
Na początku musimy oczyścić fiołki. Obrywamy same płatki, całkowicie pozbywając się łodyżek, dna kielicha i pręcików. Warto zrobić to dokładnie, w innym wypadku nasz cukier może pachnieć bardziej sianem aniżeli fiołkami i trudniej będzie go rozetrzeć.
Do moździerza wsypujemy najpierw cukier a następnie płatki fiołków. Ucieramy przez około pół minuty, aż wszystkie płatki będą roztarte a cukier ładnie zabarwiony. Najlepiej robić to partiami właśnie po kilka łyżek, wtedy przygotowywanie cukru idzie naprawdę ekspresowo i bez wysiłku.
 
Następnie fiołkowy cukier wysypujemy na blachę i suszymy. Polecam go jako dodatek do ciast i deserów a także do herbaty.

Smacznego!

Fio%C5%82kowy+cukier Fiołkowy cukier Fio%C5%82kowy+cukier Fiołkowy cukier

Fio%C5%82kowy+cukier Fiołkowy cukier

(Visited 492 times, 1 visits today)


17 thoughts on “Fiołkowy cukier”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *