Naleśniki z pokrzywami i szpinakiem

Dzisiaj coś dla odważnych, na moim blogu i talerzu debiutuje pokrzywa. Już od dawna miałam ochotę jej spróbować i wreszcie nadarzyła się okazja. We czwartek byłam na wsi i napotkałam całe poletka młodziutkiej pokrzywy. Szkoda byłoby jej trochę nie przywieźć do domu. Miała jeszcze mało parzydełek, więc bez problemu zerwałam ją nawet bez rękawiczek. Mniej wprawionym polecam gumowe rękawiczki do zmywania. Za pierwszym razem wolałam przełamać smak pokrzywy i zrobiłam naleśniki z pokrzywami i szpinakiem. Mam ochotę wypróbować jeszcze inne potrawy. Zobaczymy co z tych planów wyjdzie.

Jeżeli decydujemy się na jedzenie pokrzyw to należy zrywać tylko młode listki z wierzchołków, pokrzywa powinna być przed kwitnieniem i rosnąć z dala od drogi.

nale%C5%9Bniki+szpinak+i+pokrzywy1 Naleśniki z pokrzywami i szpinakiem
Składniki
Ciasto na naleśniki
(4 sztuki)
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody gazowanej
1 jajko
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
 
Farsz
70-80 g liści pokrzyw
150-200 g szpinaku baby
1/2 kostki fety
2 łyżki parmezanu
3 ząbki czosnku
pieprz do smaku

1 łyżka masła

nale%C5%9Bniki+szpinak+i+pokrzywy1 Naleśniki z pokrzywami i szpinakiem
Naleśniki

Wsypujemy do miski mąkę, dodajemy mleko, wodę, jajko, olej i sól i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, aż nie będzie żadnych grudek.
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy wacikiem umoczonym w oleju, to nasz jedyny tłuszcz do smażenia. Za pomocą łyżki do kompotu wylewamy ciasto na środek patelni i rozlewamy je na kształt kółka.
Smażymy z jednej i drugiej strony na lekko złoty kolor.

Farsz
Obrywamy z pokrzywy same listki, następnie sparzamy je wrzątkiem i przelewamy zimną wodą. Dokładnie odciskamy i drobno kroimy.
Na patelni rozpuszczamy masło, chwilę dusimy posiekany drobno czosnek i wrzucamy pokrzywę i szpinak (można go wcześniej pokroić). Dusimy je na niewielkim ogniu przez kilka minut. Wyłączamy gaz, dodajemy starty parmezan i pokruszoną fetę. Dokładnie łączymy składniki

nale%C5%9Bniki+szpinak+i+pokrzywy1 Naleśniki z pokrzywami i szpinakiem

Na całej powierzchni naleśników układamy farsz i zawijamy. Odsmażamy na maśle. Podajemy na gorąco lub na zimno. Dobrze smakują z dodatkiem sosu czosnkowego.
Smacznego! 

 

nale%C5%9Bniki+szpinak+i+pokrzywy1 Naleśniki z pokrzywami i szpinakiem nale%C5%9Bniki+szpinak+i+pokrzywy1 Naleśniki z pokrzywami i szpinakiem nale%C5%9Bniki+szpinak+i+pokrzywy1 Naleśniki z pokrzywami i szpinakiem nale%C5%9Bniki+szpinak+i+pokrzywy1 Naleśniki z pokrzywami i szpinakiem nale%C5%9Bniki+szpinak+i+pokrzywy1 Naleśniki z pokrzywami i szpinakiem nale%C5%9Bniki+szpinak+i+pokrzywy1 Naleśniki z pokrzywami i szpinakiem

nale%C5%9Bniki+szpinak+i+pokrzywy1 Naleśniki z pokrzywami i szpinakiem

(Visited 1 007 times, 1 visits today)


15 thoughts on “Naleśniki z pokrzywami i szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *