Leniwa niedziela, pozamykane sklepy i chętka na coś słodkiego. W takich chwilach zawsze ratuje mnie ciasto francuskie i owoce. Tym razem w domowej spiżarni znalazłam świeżego i bardzo dojrzałego ananasa. Na deser upiekłam francuskie rożki z ananasem i bazylią i fiołkowym lukrem. Proste i smaczne danie.
Przydatne przepisy:
– fiołkowy cukier
![[Tags] ro%C5%BCek+francuski Rożki z ananasem i bazylią](https://3.bp.blogspot.com/-tswyrQeK6Fc/UZjz6MssgeI/AAAAAAAACz4/nO_zBK-ieaw/s640/ro%C5%BCek+francuski.jpg)
Składniki
Rożki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 świeżego ananasa
10-15 listków bazylii
1 jajko lub śmietana (do smarowania)
Lukier
(lub zwykłego)
1-2 łyżki gorącej wody
Ananasa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną bazylię i mieszamy. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty i na środek nakładamy łyżką kawałki ananasów. Składamy na trójkąty i zalepiamy. Brzegi można skleić także widelcem.
Uformowane rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem lub śmietaną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 15-20 minut (do zezłocenia) na opcji góra-dół. Ciasteczka studzimy na kuchennej kratce.
Gdy rożki już ostygną, przygotowujemy lukier. Mielimy cukier fiołkowy (lub zwykły) na cukier puder, dodajemy 1-2 łyżki wrzątku, dokładnie mieszamy ze sobą i za pomocą łyżeczki polewamy rożki.
Smacznego!
![[Tags] ro%C5%BCek+francuski Rożki z ananasem i bazylią](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 306 times, 1 visits today)
pysznie wyglądają 🙂
Brzmi to bardzo dobrze:)
i jest bardzo dobre 🙂
woooowww co za wyśmienite połączenie:)
Dziękuję 🙂
ale pięknie wygląda:)
Śliczna porcja 🙂
bardzo smacznie to wygląda 🙂
Ciekawe zestawienie smaków:D
Spojrzałam i już cieknie mi ślinka. Zjadłabym coś takiego dobrego. Mniam…
Bardzo fajny deser. I ten cukier fiołkowy… 🙂
CUDO Ci wyszło