Szparagi pieczone z pesto i mozzarellą

Sezon na szparagi już niedługo się skończy, więc korzystam póki mogę. Ostatnio proponowałam Wam gotowane szparagi pod winegretem, a dzisiaj zapraszam na szparagi pieczone z pesto i mozzarellą. Będę nieskromna, ale pysznie to sobie wymyśliłam i zdecydowanie Wam polecam.

szparagi+z+pesto1 Szparagi pieczone z pesto i mozzarellą\
Składniki
1/2 kg zielonych szparagów
50 g mozzarelli
2 łyżeczki zielonego pesto

2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska

szparagi+z+pesto1 Szparagi pieczone z pesto i mozzarellą
Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i odcinamy im zdrewniałe końcówki. Następnie szparagi obieramy za pomocą obieraczki do 1/3 wysokości. Jeżeli szparagi są młode i nie mają łyka, to nie musimy ich obierać.
 
Tak przygotowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy je oliwą z oliwek, lekko posypujemy solą i na wierzchu układamy pokrojone w plastry mozzarelli. Następnie smarujemy szparagi i mozzarellę pesto i wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180’C na opcję góra-dół. Pieczemy je ok. 20-25 minut, aż staną się miękkie.
Smacznego!
szparagi+z+pesto1 Szparagi pieczone z pesto i mozzarellą szparagi+z+pesto1 Szparagi pieczone z pesto i mozzarellą

szparagi+z+pesto1 Szparagi pieczone z pesto i mozzarellą

(Visited 530 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Szparagi pieczone z pesto i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *