Zielone szparagi Jamiego Olivera

Sezon na szparagi uważam za otwarty! Kupiłam na targu bardzo apetyczne zielone szparagi i od razu wypróbowałam przepis na zielone szparagi Jamiego Olivera. Sos winegret cudownie zaostrzyła dość łagodne w smaku warzywa. Idealne będą na romantyczną kolację, ponieważ uważane są za afrodyzjak. Wyróżniamy dwie odmiany szparagów, białe i zielone. Które z nich bardziej lubicie? Ja lubię zielone szparagi.
szparagi1 Zielone szparagi Jamiego Olivera
Składniki
(4-6 porcji)
500 g zielonych szparagów
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu
szparagi1 Zielone szparagi Jamiego Olivera
Na początku oczyszczamy szparagi. Z każdego pędu odłamujemy zdrewniałą końcówkę, zostawiając miękką górną część. 
Obrane szparagi wrzucamy do rondla z osoloną 1 łyżeczką wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem przez 1-2,5 minuty, zależnie od grubości szparagów.
 
W międzyczasie przygotowujemy sos. Do niewielkiej miseczki wlewamy oliwę z oliwek, czerwony ocet winny, musztardę Dijon i dorzucamy posiekaną natkę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy ze sobą.
 
Odcedzone szparagi wykładamy na półmisek i polewamy winegretem, tak aby wszystkie warzywa pokryły się sosem.

Mi najbardziej smakują na gorąco. Wspaniale komponują się z pieczonym łososiem.
Smacznego!

 

 

szparagi1 Zielone szparagi Jamiego Olivera szparagi1 Zielone szparagi Jamiego Olivera szparagi1 Zielone szparagi Jamiego Olivera szparagi1 Zielone szparagi Jamiego Olivera

szparagi1 Zielone szparagi Jamiego Olivera

(Visited 1 744 times, 1 visits today)


17 thoughts on “Zielone szparagi Jamiego Olivera”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *