Sezon na szparagi uważam za otwarty! Kupiłam na targu bardzo apetyczne zielone szparagi i od razu wypróbowałam przepis na zielone szparagi Jamiego Olivera. Sos winegret cudownie zaostrzyła dość łagodne w smaku warzywa. Idealne będą na romantyczną kolację, ponieważ uważane są za afrodyzjak. Wyróżniamy dwie odmiany szparagów, białe i zielone. Które z nich bardziej lubicie? Ja lubię zielone szparagi.
Składniki
(4-6 porcji)
500 g zielonych szparagów
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu
![[Tags] szparagi1 Zielone szparagi Jamiego Olivera](https://4.bp.blogspot.com/-pgmQKwe0ZkA/UYyH-mzPjbI/AAAAAAAACyI/QFBDx_RDKvE/s640/szparagi.jpg)
Na początku oczyszczamy szparagi. Z każdego pędu odłamujemy zdrewniałą końcówkę, zostawiając miękką górną część.
Obrane szparagi wrzucamy do rondla z osoloną 1 łyżeczką wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem przez 1-2,5 minuty, zależnie od grubości szparagów.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Do niewielkiej miseczki wlewamy oliwę z oliwek, czerwony ocet winny, musztardę Dijon i dorzucamy posiekaną natkę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy ze sobą.
Odcedzone szparagi wykładamy na półmisek i polewamy winegretem, tak aby wszystkie warzywa pokryły się sosem.
Mi najbardziej smakują na gorąco. Wspaniale komponują się z pieczonym łososiem.
Smacznego!
Ślicznie wyglądają 🙂 Szparagi są tak pyszne, że mogłabym je jeść tonami.
Dziękuję. Ja tak mam z kukurydzą, zjem ją zawsze i w każdej ilości 🙂
jaki piękny kolor!
Co za widok!
Pyszności.
I ja wczoraj zakupiłam szparagi,obowiązkowo zielone.
Moje ulubione.
Pozdrowienia!
Ja zdecydowanie wolę przyrządzać zielone (bo nie trzeba obierać :-)).
to prawda, dużo wygodniejsze w obsłudze 😉
Uwielbiam przepisy Jamiego, ale szparagów ciągle nie mogę dostać … 🙁 , a te wyglądają tak smakowicie
A gdzie szukasz? U mnie na każdym bazarku są 🙂
muszę kupić i ja i poczarować trochę 🙂 a nuż coś dobrego z tego wyjdzie
uwielbiam szparagi!!!! podoba mi się ten sposób podania ich :))
No tak kusicie tymi szparagami, że chyba w końcu się po nie wybiorę !
Mam znalazłam dziś w Lidlu ! 😀 także i ja zaczynam sezon na szparagi ;), wcześniej patrzyłam w realu, carefourze i tesco i nie było , no ale to będę Lidl częściej odwiedzać, a bazarków nie znam za bardzo bo niedawno się przeprowadziłam do innego miasta, a czasu nie ma żeby poszukać takich miejsc
smakowicie wyglądają 🙂 aż mi w brzuszku zaburczało 🙂
Cudne!!! Bardzo je lubię….:)!
Z miłości do Jamiego i do szparagów na pewno wypróbuję 🙂
Wyglądają przepysznie, nie mogę się doczekać sezonu na szparagi żeby je spróbować.
Podzielę się też z Wami moim przepysznym przepisem na szparagi, jeżeli ktoś lubi zielone to w tej postaci smakują niesamowicie.
Szparagi czyścimy i odkrajamy końcówki, kroimy na kawałki 2-3 cm, na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojony wcześniej czosnek, chwile go smażymy i dorzucamy surowe zielone szparagi, dusimy w maśle, aż szparagi będą dobre (najlepiej wybierać cienkie szparagi) układamy na talerzu i posypujemy tartym parmezanem.
Po prostu orgazm dla podniebienia !!! 😉
Gorąco polecam
Zielone i białe szparagi to nie odmiany! Szparagi przykryte ziemią są białe, jak wyrosną ponad podłoże robią się zielone (chlorofil). Pozdr.