7 czerwca 2013
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Pierwszy rabarbar w tym roku trafił do ciasta. Nie jestem jego jakąś wielką fanką, ale jak jest sezon to muszę zrobić chociaż kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką oraz kompot. A Wy jakie dania z rabarbaru lubicie najbardziej?
Składniki
Ciasto
(blacha 25x18cm)
(blacha 25x18cm)
180 g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
(lub drobnego cukru do wypieków)
100 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Nadzienie
300-400 g obranego rabarbaru
1 czubata łyżka cukru
Kruszonka
100 g mąki
50 g cukru
50 g zimnego masła
Masło, cukier, żółtko i śmietanę miksujemy do połączenia składników, dodajemy mąkę miksujemy i formujemy z ciasta kulę. Zawijamy ją w folię aluminiową i chowamy do lodówki na ok. 30 minut.
W międzyczasie obieramy rabarbar i kroimy go na centymetrowe kawałki. Posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy.
W międzyczasie obieramy rabarbar i kroimy go na centymetrowe kawałki. Posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy.
Następnie smarujemy formę do pieczenia masłem i wylepiamy schłodzonym ciastem. Na wierzch wykładamy rabarbar wymieszany z cukrem i równomiernie rozkładamy go na cieście.
Na końcu przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone na kawałki masło. Wszystkie składniki rozcieramy palcami, aż powstaną okruszki. Posypujemy nimi ciasto.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez o. 35-40 minut, do zarumienienia i wyjmujemy do ostudzenia. Gdy będzie zimne można je posypać cukrem pudrem.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, cukier, pokrojone na kawałki masło, śmietanę i żółtko i miksujemy 30s/obr.5. Formujemy z ciasta kulę. Zawijamy ją w folię aluminiową i chowamy do lodówki na ok. 30 minut.
W międzyczasie obieramy rabarbar i kroimy go na centymetrowe kawałki. Posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy.
W międzyczasie obieramy rabarbar i kroimy go na centymetrowe kawałki. Posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy.
Następnie smarujemy formę do pieczenia masłem i wylepiamy schłodzonym ciastem. Na wierzch wykładamy rabarbar wymieszany z cukrem i równomiernie rozkładamy go na cieście.
Na końcu przygotowujemy kruszonkę. Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone na kawałki masło. Wszystkie składniki mieszamy 10s/obr.6. Posypujemy nimi ciasto.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez o. 35-40 minut, do zarumienienia i wyjmujemy do ostudzenia. Gdy będzie zimne można je posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
(Visited 1 213 times, 1 visits today)
Elizo,
ja z kolei jestem wielką fanką rabarbaru. Ciasta i kompot to podstawa. Bardzo lubię to warzywo i co roku zamrażam je nawet na zimę 🙂
Serdecznie Cię pozdrawiam,
E.
Mniam uwielbiam takie domowe ciacha:-) dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar:-)
Ja rabarbar uwielbiam, we wszystkich ciastach, muffinach i deserach. A takie ciacho z kruszonką w sezonie obowiązkowe 🙂
Kusisz 🙂 Moje ostatnie ciasto rabarbarowe za bardzo się rozpadało, a widzę≤ że twoje trzyma się kupy, z chęcią wypróbuję.
Madame Edith, ja tak szaleję z bobem i kukurydzą 🙂
Chętnie bym spróbowała w muffinach!
Marta, to ciasto w ogóle się nie rozpadało, smacznego!
Ależ smacznie to Twoje wygląda to ciasto:)
Dziękuję 🙂
Na pewno jest pyszne 🙂 Uwielbiam ciasta z rabarbarem