Czy Wy też w upały nie macie apetytu? Ja najchętniej żywiłabym się teraz samymi koktajlami, lodami i chłodnikami, które są łatwe w przygotowaniu i przyjemnie orzeźwiają. Dziś zrobiłam chłodnik ze świeżych zielonych ogórków i jogurtu. Do przygotowania chłodnika z ogórków można także użyć kefiru, ja bardzo lubię Robico.
Polecam także:
– Chłodnik z botwinki
![[Tags] ch%C5%82odnik+z+og%C3%B3rk%C3%B3w Chłodnik z ogórków](https://1.bp.blogspot.com/-Br7f4nGwmgw/Ue1SKlA1zdI/AAAAAAAADMM/F4eqheKs0NU/s640/ch%C5%82odnik+z+og%C3%B3rk%C3%B3w.jpg)
Składniki
(2 porcje)
400-430 g jogurtu naturalnego
(u mnie Danone 420g)
3-4 ogórki gruntowe
1/2 pęczka rzodkiewki
1 łyżka posiekanego koperku
1-2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
![[Tags] ch%C5%82odnik+z+og%C3%B3rk%C3%B3w Chłodnik z ogórków](https://1.bp.blogspot.com/-qK1mLmC9kww/Ue1X3j9-YwI/AAAAAAAADMk/m4oncFAJCYc/s640/ch%C5%82odnik+z+og%C3%B3rk%C3%B3w1.jpg)
Ogórki i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy ze skórki i jeżeli są mocno dojrzałe, usuwamy im nasiona. Następnie ogórki i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do dużej miski/garnka, dodajemy posiekany koperek, sprasowany czosnek, dolewamy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy chłodnik na przynajmniej godzinę do lodówki. Podajemy schłodzony, można dodać ugotowane na twardo jajka.
![[Tags] ch%C5%82odnik+z+og%C3%B3rk%C3%B3w Chłodnik z ogórków](https://durszlak.pl/system/campaign/banner/687/embed_BMXxFsifKnoILN4pMQDpFSmP268GKgzz.jpg)
![[Tags] ch%C5%82odnik+z+og%C3%B3rk%C3%B3w Chłodnik z ogórków](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 1 259 times, 1 visits today)
pychota:) i śliczne naczynko!
Idealny. Orzeźwiający z nutką czosnku 🙂
pozdrawiam
Malwinna
Pyszności :)Ogórkowy jak dla mnie przebija wszystkie chłodniki:)
Dziękuję, to chyba premiera naczynka 😉
Ten dodatek czosnku nadaje mu całego charakteru.
To także jeden z moich ulubionych chłodników.
pycha:)
U mnie w domu rzadko robi się chłodniki, a szkoda, bo taki jak ten Twój z przyjemnością bym zjadła 🙂
Znam tylko botwinkowy chłodnik, dlatego ten z chęcią wypróbuję!