Ciasto na dżemie

Przepis na to ciasto na dżemie jest w mojej rodzinie od przynajmniej 20 lat. Gdy chodziłam do podstawówki było to moje ulubione ciasto i bardzo często je piekłam. Praktycznie zawsze robiłam je na dżemie jagodowym, bo po jego dodaniu, masa robiła się cudownie fioletowa i zawsze bardzo żałowałam, że nie zostaje taka po upieczeniu. Przepis jest bardzo prosty i nawet mało doświadczony kucharz bez trudu sobie z nim poradzi. Ciasto na dżemie zawsze wychodzi pyszne. Ładnie wyrasta, jest puszyste i wilgotne.
 
Jakiś czas temu nawiązałam współpracę z firmą Premium Rosa i otrzymałam przesyłkę z ich produktami. W paczce znalazły się: kwas chlebowy (przepyszny, a schłodzony wprost idealny na upały), syrop truskawkowy, miód akacjowy, sok z aceroli i konfitura z jagód, którą wykorzystałam w przepisie na dzisiejsze ciasto.
 

Premium Rosa słynie z produktów naturalnych, tworzonych według starych receptur, bez dodatku konserwantów i sztucznych aromatów. W swojej ofercie mają zarówno konfitury, miody, jak i syropy, soki i Lutenicę, wspaniały dodatek np. do makaronów. Więcej informacji o firmie i jej produktach znajdziecie na stronie www.premiumrosa.eu. Ja ze swojej strony polecam szczególnie konfiturę jagodową i kwas chlebowy. 

ciasto+na+d%C5%BCemie Ciasto na dżemie
Składniki
(Tortownica o śr.24-26 cm)
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
125 g rozpuszczonego masła
 (lub  margaryny)
2 łyżki dżemu 
1 jajko
2 łyżki kakao do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
ciasto+na+d%C5%BCemie Ciasto na dżemie
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra dół.
 

Przepis na Thermomix 
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 1min/obr.4. Następnie przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra dół. 

Smacznego!

ciasto+na+d%C5%BCemie Ciasto na dżemie

(Visited 1 948 times, 10 visits today)


13 thoughts on “Ciasto na dżemie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *