Pasta z bobu

Hop, hop, czy są tu jacyś bobożercy? Mam coś specjalnie dla Was. Dziś na śniadanie (lub kolację) pasta z bobu, ja się nią zajadam już od wczoraj! Idealnie sprawdza się także jako przekąska imprezowa, a przy tym jest zdrowa i łatwa do przygotowania. Można jeść ją tak jak humus. Najwięcej pracy przy tej paście z bobu jest z obieraniem bobu ze skórek.

Inne przepisy z bobem:

pasta+z+bobu Pasta z bobu
Składniki
1/2 kg ugotowanego bobu
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżki oliwy z oliwek
2 gałązki koperku 
szczypta ostrej papryki

sól i pieprz do smaku

pasta+z+bobu Pasta z bobu

Bób wyłuskujemy ze skórek, wkładamy do miski i dodajemy obrane ząbki czosnku, koper, sok z cytryny, oliwę. Blendujemy do powstania gładkiej masy i doprawiamy do smaku. Jeżeli pasta jest za sucha, dolewamy więcej oliwy.Podajemy z grzankami lub jako dodatek do nachosów lub krakersów.

Przepis na Thermomix
Wyłuskany ze skórek bób i resztę składników wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy 30s/obr.5,  pomagając sobie kopystką. Jeżeli pasta za bardzo oblepi noże i nie będą chciały się obracać, otwieramy naczynie, za pomocą kopystki zbieramy ze ścianek masę z bobu, mieszamy przy nożach i ponownie miksujemy 10s/obr.6. Jeżeli pasta jest za sucha, dodajemy więcej oliwy.
 

Smacznego!

 

pasta+z+bobu Pasta z bobu

pasta+z+bobu Pasta z bobu

(Visited 521 times, 2 visits today)


0 thoughts on “Pasta z bobu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *