Surówka z młodej kapusty

Jedna z najprostszych i najczęściej goszczących latem na moim stole surówek. Młoda kapusta, dosłownie kilka dodatków, kilka minut i zielenina do obiadu gotowa. Ja bardzo lubię surówkę z młodej kapusty w połączeniu z pieczonymi udkami, schabowym, czy po prostu mięsem z grilla.
sur%C3%B3wka+z+kapusty Surówka z młodej kapusty
Składniki
1/4 główki kapusty
1 łyżka posiekanego koperku
1/2 małej dymki
3-4 rzodkiewki 
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek 
1 łyżka wody
sól i pieprz 

sur%C3%B3wka+z+kapusty Surówka z młodej kapusty
Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Wkładamy do dużej miski, solimy i ugniatamy ręką, aż stanie się miękka i puści sok. Dodajemy do niej posiekany koperek i pokrojoną drobno rzodkiewkę i dymkę.

W miseczce przygotowujemy marynatę. Do oliwy z oliwek dodajemy wodę, musztardę, sok z cytryny, posiekany drobno czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy ze sobą i doprawiamy surówkę. Jeżeli kapusta jest zbyt sucha, śmiało dodajemy oliwę z oliwek.

Smacznego!

sur%C3%B3wka+z+kapusty Surówka z młodej kapusty

(Visited 295 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Surówka z młodej kapusty”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *