Tagliatelle z bobem i roszponkowym pesto

Makaron, pesto i sezonowe warzywa to zestaw niezawodny i sprawdzający się w każdej sytuacji. Taki obiad można przyrządzić na tysiąc sposobów, więc nigdy się nie znudzi. Ja dziś wykorzystałam młody bób i roszponkę, z której zrobiłam domowe pesto. W warunkach polowych np. na łódce czy pod namiotem można je zastąpić gotowcem ze sklepu. Polecam tagliatelle z bobem i roszponkowym pesto.
makaron+z+bobem Tagliatelle z bobem i roszponkowym pesto
Składniki
(2 porcje) 
Makaron
4 “gniazda” makaronu tagliatelle

1/2 szklanki ugotowanego i wyłuskanego bobu

Pesto z roszponki

1/4 szklanki oliwy z oliwek (lub nieco więcej)
50 g roszponki
25 g migdałów
25 g sera typu feta
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
pieprz  
makaron+z+bobem Tagliatelle z bobem i roszponkowym pesto
Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
W międzyczasie przygotowujemy pesto. Do wysokiej miski wrzucamy umytą na sicie roszponkę, uprażone migdały (prażymy je na suchej patelni na małym ogniu, często mieszając, aż zaczną delikatnie pachnieć), czosnek, fetę i sok z cytryny. Doprawiamy pieprzem, dolewamy oliwę i blendujemy na gładką masę. Jeżeli pesto będzie za gęste, możemy dodać nieco oliwy.


Makaron odcedzamy, zostawiając w garnku kilka łyżek wody z gotowania. Dodajemy pesto i dokładnie mieszamy, na końcu dorzucamy bób i wykładamy danie na talerze. Tagliatelle można także posypać startym parmezanem.

makaron+z+bobem Tagliatelle z bobem i roszponkowym pesto

Przepis na Thermomix

Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
W międzyczasie przygotowujemy pesto. Do naczynia miksującego wrzucamy umytą na sicie roszponkę, uprażone migdały (prażymy je na suchej patelni na małym ogniu, często mieszając, aż zaczną delikatnie pachnieć), czosnek, fetę i sok z cytryny. Miksujemy 10s/obr10. Doprawiamy pieprzem, dolewamy oliwę i 8miksujemy jeszcze 10s/obr.8. Jeżeli pesto będzie za gęste, możemy dodać nieco oliwy.
Makaron odcedzamy, zostawiając w garnku kilka łyżek wody z gotowania. Dodajemy pesto i dokładnie mieszamy, na końcu dorzucamy bób i wykładamy danie na talerze. Tagliatelle można także posypać stratym parmezanem.

Smacznego!

 

makaron+z+bobem Tagliatelle z bobem i roszponkowym pesto

makaron+z+bobem Tagliatelle z bobem i roszponkowym pesto

(Visited 215 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Tagliatelle z bobem i roszponkowym pesto”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *