Makaron, pesto i sezonowe warzywa to zestaw niezawodny i sprawdzający się w każdej sytuacji. Taki obiad można przyrządzić na tysiąc sposobów, więc nigdy się nie znudzi. Ja dziś wykorzystałam młody bób i roszponkę, z której zrobiłam domowe pesto. W warunkach polowych np. na łódce czy pod namiotem można je zastąpić gotowcem ze sklepu. Polecam tagliatelle z bobem i roszponkowym pesto.
![[Tags] makaron+z+bobem Tagliatelle z bobem i roszponkowym pesto](https://3.bp.blogspot.com/-55DXT-dshEs/Ud7acav3qvI/AAAAAAAADEw/pwmJrQQ2ETE/s640/makaron+z+bobem.jpg)
Składniki
(2 porcje)
Makaron
4 “gniazda” makaronu tagliatelle
1/2 szklanki ugotowanego i wyłuskanego bobu
Pesto z roszponki
1/4 szklanki oliwy z oliwek (lub nieco więcej)
50 g roszponki
25 g migdałów
25 g sera typu feta
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
pieprz
![[Tags] makaron+z+bobem Tagliatelle z bobem i roszponkowym pesto](https://1.bp.blogspot.com/-bJAFJ1o4ff4/Ud7arLfScBI/AAAAAAAADE4/1pKtZc1McPw/s640/makaron+z+bobem1.jpg)
Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie przygotowujemy pesto. Do wysokiej miski wrzucamy umytą na sicie roszponkę, uprażone migdały (prażymy je na suchej patelni na małym ogniu, często mieszając, aż zaczną delikatnie pachnieć), czosnek, fetę i sok z cytryny. Doprawiamy pieprzem, dolewamy oliwę i blendujemy na gładką masę. Jeżeli pesto będzie za gęste, możemy dodać nieco oliwy.
Makaron odcedzamy, zostawiając w garnku kilka łyżek wody z gotowania. Dodajemy pesto i dokładnie mieszamy, na końcu dorzucamy bób i wykładamy danie na talerze. Tagliatelle można także posypać startym parmezanem.
![[Tags] makaron+z+bobem Tagliatelle z bobem i roszponkowym pesto](https://2.bp.blogspot.com/-AE_c6CyDsv8/Ud-peAE9yYI/AAAAAAAADFI/1fl8zwJSUaQ/s640/makaron+z+bobem2.jpg)
Przepis na Thermomix
Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie przygotowujemy pesto. Do naczynia miksującego wrzucamy umytą na sicie roszponkę, uprażone migdały (prażymy je na suchej patelni na małym ogniu, często mieszając, aż zaczną delikatnie pachnieć), czosnek, fetę i sok z cytryny. Miksujemy 10s/obr10. Doprawiamy pieprzem, dolewamy oliwę i 8miksujemy jeszcze 10s/obr.8. Jeżeli pesto będzie za gęste, możemy dodać nieco oliwy.
Makaron odcedzamy, zostawiając w garnku kilka łyżek wody z gotowania. Dodajemy pesto i dokładnie mieszamy, na końcu dorzucamy bób i wykładamy danie na talerze. Tagliatelle można także posypać stratym parmezanem.
Smacznego!
No i głodna się zrobiłam. :))
Może kiedyś spróbuję bób w wersji innej niż sam, ale na razie mam wrażenie, że dobrze smakuje tylko bób z bobem. :))
Gdybym nie wiedziała, że to nie może byc prawdą, pomyślałabym, że przygotowałas tę potrawę specjalnie dla mnie:-))
Bób z bobem to podstawa, ale ja czasem lubię pokombinować 🙂
W takim razie zapraszam na obiad 🙂
juz jestem głodna, na sam widok:) pyszny makaron, wspaniałe smaki!
Mmm pyszne ! Mój synek gdy był mały uwielbiał zielone potrawy , jak coś dla niego wyglądało jak bagienko to już było pycha 🙂 Teraz niestety wolałby tylko makaron 🙁 Ale i tak zrobię to potrawę może jednak się skusi …
Miłego dnia 🙂
Bagienko, ale fajne określenie! Mam nadzieję, że moje bagienko też przypadnie mu do gustu 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
ale to musi być dobre…mniam:)
jak zielono! już czuję, jak cudnie pachnie i rewelacyjnie smakuje.
pozdrawiam!
Świetny pomysł na pyszne letnie danie 🙂
cudowne danie!! pyszności 🙂 idealne na letni obiad 😉
Roszponkowe pesto, niezły pomysł!
Dla mnie idealne połączenie:)!