Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe to jedno z najpopularniejszych ciast we Francji. To praktycznie pierwsze ciasto jakie uczą się piec francuskie dzieci. Można je zrobić w wersji podstawowej lub z dodatkiem sezonowych owoców. Ja tym razem sięgnęłam po śliwki. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i bardzo wygodnie odmierza się w nim składniki. Miarką jest 150g kubeczek po jogurcie naturalnym. W tej gramaturze w osiedlowym sklepie znalazłam tylko jogurt Krasnystaw. 
Przepis na to ciasto jogurtowe ze śliwkami dostałam kilka lat temu od znajomej z Francji, a ostatnio trafiłam na niego także w książce “W Paryżu dzieci nie grymaszą”.
 
ciasto+ze+%C5%9Bliwkami Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Składniki
2 kubeczki jogurtu naturalnego po 150 g każdy
4 kubeczki mąki
1-2 kubeczki cukru (dałam 1,5)
3/4 kubeczka oleju
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2-1kg śliwek 

 

ciasto+ze+%C5%9Bliwkami Ciasto jogurtowe ze śliwkami
W jednej misce mieszamy jogurt, cukier, jajka, esencję waniliową i olej. W drugim naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych i niezbyt dokładnie mieszamy. Stosujemy taką samą zasadę jak przy muffinach, zbyt mocno połączone składniki spowodują, że ciasto będzie kluchowate i niesmaczne.
 
Ciasto możemy upiec w formie o średnicy 25cm, ale wtedy wyrasta wysokie i jest w nim mniej owoców lub w większej blaszce, gdzie będzie niższe i bardziej owocowe. Ja tę drugą opcję wybiorę następnym razem. Formę na ciasto smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, nieco wyrównujemy i układamy na nim wypestkowane i przecięte na pół śliwki, w taki sposób, żeby skórka była skierowana do dołu ciasta.
 
ciasto+ze+%C5%9Bliwkami Ciasto jogurtowe ze śliwkami
 

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli będzie jeszcze wilgotne, możemy zmniejszyć temperaturę do 180’C i podpiec je jeszcze kilka minut. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepłe.

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy jogurt, cukier, jajka, esencję waniliową i olej i mieszamy 20s/obr.5. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszamy 15s/obr.1. Ciasto przelewamy do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem formy i układamy na nim przekrojone na pół i wypestkowane śliwki (skórką do ciasta).
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli będzie jeszcze wilgotne, możemy zmniejszyć temperaturę do 180’C i podpiec je jeszcze kilka minut. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Bardzo dobre jest jeszcze lekko ciepłe, smaczne i wilgotne jest także 2-3 dni po upieczeniu.

Smacznego!

 

ciasto+ze+%C5%9Bliwkami Ciasto jogurtowe ze śliwkami ciasto+ze+%C5%9Bliwkami Ciasto jogurtowe ze śliwkami

ciasto+ze+%C5%9Bliwkami Ciasto jogurtowe ze śliwkami

(Visited 2 846 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Ciasto jogurtowe ze śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *