Ciasto jogurtowe to jedno z najpopularniejszych ciast we Francji. To praktycznie pierwsze ciasto jakie uczą się piec francuskie dzieci. Można je zrobić w wersji podstawowej lub z dodatkiem sezonowych owoców. Ja tym razem sięgnęłam po śliwki. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i bardzo wygodnie odmierza się w nim składniki. Miarką jest 150g kubeczek po jogurcie naturalnym. W tej gramaturze w osiedlowym sklepie znalazłam tylko jogurt Krasnystaw.
Przepis na to ciasto jogurtowe ze śliwkami dostałam kilka lat temu od znajomej z Francji, a ostatnio trafiłam na niego także w książce “W Paryżu dzieci nie grymaszą”.
![[Tags] ciasto+ze+%C5%9Bliwkami Ciasto jogurtowe ze śliwkami](https://3.bp.blogspot.com/-gd93pCvwW8E/UhZtFr4o2mI/AAAAAAAADa8/Rd5cMGeeLrY/s640/ciasto+ze+%C5%9Bliwkami.jpg)
Składniki
2 kubeczki jogurtu naturalnego po 150 g każdy
4 kubeczki mąki
1-2 kubeczki cukru (dałam 1,5)
3/4 kubeczka oleju
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2-1kg śliwek
W jednej misce mieszamy jogurt, cukier, jajka, esencję waniliową i olej. W drugim naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych i niezbyt dokładnie mieszamy. Stosujemy taką samą zasadę jak przy muffinach, zbyt mocno połączone składniki spowodują, że ciasto będzie kluchowate i niesmaczne.
Ciasto możemy upiec w formie o średnicy 25cm, ale wtedy wyrasta wysokie i jest w nim mniej owoców lub w większej blaszce, gdzie będzie niższe i bardziej owocowe. Ja tę drugą opcję wybiorę następnym razem. Formę na ciasto smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, nieco wyrównujemy i układamy na nim wypestkowane i przecięte na pół śliwki, w taki sposób, żeby skórka była skierowana do dołu ciasta.
![[Tags] ciasto+ze+%C5%9Bliwkami Ciasto jogurtowe ze śliwkami](https://3.bp.blogspot.com/-L9JM5Z6KN8k/UhZuWKxvT7I/AAAAAAAADbQ/CswqIsRDV_w/s640/ciasto+ze+%C5%9Bliwkami2.jpg)
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli będzie jeszcze wilgotne, możemy zmniejszyć temperaturę do 180’C i podpiec je jeszcze kilka minut. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepłe.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy jogurt, cukier, jajka, esencję waniliową i olej i mieszamy 20s/obr.5. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszamy 15s/obr.1. Ciasto przelewamy do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem formy i układamy na nim przekrojone na pół i wypestkowane śliwki (skórką do ciasta).
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli będzie jeszcze wilgotne, możemy zmniejszyć temperaturę do 180’C i podpiec je jeszcze kilka minut. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Bardzo dobre jest jeszcze lekko ciepłe, smaczne i wilgotne jest także 2-3 dni po upieczeniu.
Smacznego!
Warto mieć przepis na takie proste, sprawdzone ciacho. Pycha.:-)
pyszności:) uwielbiam właśnie takie proste, domowe ciacha:)
zrobie ;D
Właśnie na takie ciasto mam ochotę, jogurtowe i z owocami, muszę się za nie zabrać jak najprędzej 🙂
Uwielbiam takie ciasta! Te na jogurcie sa bardzo wilgotne, a to mi wybitnie pasuje 🙂
Takie przepisy to skarb.
Takie są najlepsze 🙂
Smacznego! 🙂
Miłego pałaszowania 🙂
To prawda, jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Maggie wyjęła mi to z ust: uwielbiam takie ciasto! 🙂
Tak cudnie wygląda… ale jogurtowe zupełnie mi nie wychodzą….nie poddam się jednak;)!
Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Ciasto wygląda ciekawie. Tylko, jakie to są kubeczki? Jaką mniej więcej mają pojemność?
Pozdrawiam, Strefa smaku.
We wstępie napisałam, że miarką wszystkich produktów są 150 g kubeczki po jogurcie.
Właśnie wstawiłam ciasto do piekarnika… i już nie mogę się doczekać 🙂 Napiszę jak wyszło.
pięknie podane. lecę po śliwki 😉
I wyszło po prostu wspaniałe! Wyrosło tak bardzo jakby było drożdżowe 😉 Polecam każdemu ten przepis, bo ciasto jest obłędnie pyszne 😀
Śliczne fotki, chętnie sięgnęłabym po kawałeczek 😉