Czekośliwka – powidła śliwkowe z czekoladą

Czekośliwka- powidła śliwkowe z czekoladą, ta nazwa do niedawna była mi zupełnie obca. Powidła śliwkowe i owszem jadłam, czekoladę również, no nawet kiedyś spróbowałam śliwki w czekoladzie, ale ta akurat zupełnie nie przypadła mi do gustu. Ale ta czekośliwka mnie zaintrygowała. Od pomysłu do realizacji nie minęło wiele czasu i powiem Wam, że to najlepsze powidła jakie kiedykolwiek jadłam. Po prostu rewelacja! Lekko kwaskowe z nutą czekolady. Zrobiłam je na spróbę z 1/2 kg śliwek i wiem, że po weekendzie zrobię kilka razy tyle, bo ten słoiczek zjedliśmy prawie cały sam, jeszcze lekko ciepły. Niewiele powideł trafiło na kanapkę, większość odbywało drogę łyżeczka-słoik-buzia, a marzy mi się jeszcze ciasto z takimi powidłami. Aż się rozmarzyłam.
czeko%C5%9Bliwka2 Czekośliwka - powidła śliwkowe z czekoladą 
Składniki
1/2 kg śliwek (u mnie węgierki)
50 g cukru
25 g czekolady deserowej
1 łyżka kakao do pieczenia
1/4 szklanki wody
czeko%C5%9Bliwka2 Czekośliwka - powidła śliwkowe z czekoladą

 

Śliwki myjemy, kroimy na połówki i odpestkowujemy. Tak przygotowane śliwki, przekładamy na dużą, głęboką i nieprzywierającą patelnię. Polewamy je niewielką ilością wody i dusimy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.
 
Im śliwki są mocniej odparowane, tym częściej je mieszamy, dodajemy cukier i mieszamy aż do jego rozpuszczenia i połączenia się z owocami na patelni, staramy się, aby powidła smażyły się na jak najmniejszym ogniu. Na koniec dodajemy pokruszoną na kawałki czekoladę, kakao i esencję waniliową. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników.
Gotowe powidła śliwkowo-czekoladowe przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy.
czeko%C5%9Bliwka2 Czekośliwka - powidła śliwkowe z czekoladą
 
Przepis na Thermomix
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i odpestkowujemy. Następnie przekładamy je do naczynia miksującego, podlewamy wodą i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy 20min/Varoma/obr.2. Na górze stawiamy koszyczek, żeby nie chlapało.
Gdy powidła już odparują, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, kakao i esencję waniliową i mieszamy 1min/obr.3. Nie ma już potrzeby podgrzewania, ponieważ powidła są gorące i czekolada dobrze się rozpuszcza. 
Gotową czekośliwkę przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy.
czeko%C5%9Bliwka2 Czekośliwka - powidła śliwkowe z czekoladą
 
Smacznego!

 

czeko%C5%9Bliwka2 Czekośliwka - powidła śliwkowe z czekoladą

(Visited 4 520 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Czekośliwka – powidła śliwkowe z czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *