Murzynek to jedno z moich ulubionych ciast. Jako dziecko nie przepadałam za wypiekami, ale dla tego czekoladowego ciasta zawsze robiłam wyjątek. W ostatnim numerze “Moich Smaków Życia” natknęłam się na murzynka z gruszkami i już po kilku godzinach ciasto siedziało w piekarniku. Murzynek jest puszysty, gruszki nadają mu fajnej wilgotności i świetnie komponują się ze smakiem czekolady. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego wypieku. Polecam gorąco!
Przydatne przepisy:
– Cukier z prawdziwą wanilią
– Esencja waniliowa
![[Tags] ciasto+z+gruszkami Murzynek z gruszkami](https://4.bp.blogspot.com/-ob8TlGYUiKg/UiN0rEIHtZI/AAAAAAAADd8/J8kqDxEfvec/s640/ciasto+z+gruszkami.jpg)
Składniki
(forma o 26cm)
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 jajek
4 łyżki kakao do pieczenia
1/2 kostki masła
3 łyżki oleju
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka proszku do pieczenia
4 średnie gruszki
1/2 tabliczki czekolady deserowej
![[Tags] ciasto+z+gruszkami Murzynek z gruszkami](https://1.bp.blogspot.com/-LYsOIJhSPQE/UiQyZPgEqGI/AAAAAAAADeU/hFT8sxuIpKw/s640/ciasto+z+gruszkami1.jpg)
Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao rozpuszczamy w rondelku. Dolewamy olej i 1/3 szklanki wody. Mieszamy i studzimy. Do ostudzonej masy dodajemy kolejno, cały czas mieszając po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pianę z białek i esencję waniliową.
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i układamy na wierzchu cząstki gruszek, lekko wciskając je przekrojoną częścią do dołu ciasta.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez ok. 60 minut. Po ostudzeniu ciasto posypujemy wiórkami startej czekolady lub polewamy polewą czekoladową.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy masło, cukier, cukier waniliowy, kakao, 1/3 szklanki wody i olej i podgrzewamy 3min/obr.3/50’C. Zostawiamy do ostygnięcia i następnie dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i esencję waniliową. Mieszamy 30s/obr.3.
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i układamy na wierzchu cząstki gruszek, lekko wciskając je przekrojoną częścią do dołu ciasta.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez ok. 60 minut. Po ostudzeniu murzynka posypujemy wiórkami startej czekolady lub polewamy polewą czekoladową.
Smacznego!
moje smaki:) mmmmm jakie apetycznie czekoladowe
Uwielbiam murzynka ale z gruszkami to już rozpusta 🙂
Ja ostatnio dogadzam sobie czekoladowymi smakołykami, tak mnie naszło 🙂
Zgadzam się, ale czasami warto siebie porozpieszczać 🙂
piękny, idealne wyrósł, i te soczyste gruszki, pycha! 🙂
Pyzsności!
I ładnie się prezntuje.
Aż jestem zdziwiona, że tak ładnie wyrósł, bo było go niewiele w blaszce i bałam się, że będzie bardzo niski, a tu taka miła niespodzianka.
Dziękuję!
tez sie na niego zaczaiłam 🙂 piękny i pyszny z pewnością 🙂
Też uwielbiam murzynka, ale z gruszkami jeszcze nie próbowałam
trzeba to nadrobić 🙂
o tak, pyszny 🙂
Murzynek sam w sobie jest pyszny, a z gruszkami to już pełna rozpusta :))
Ależ apetyczny! 🙂
Mega apetycznie wygląda 🙂
Wspaniałe ciasto – wygląda bardzo smacznie 🙂