Pasta paprykowa
Od dwóch czy trzech lat ta pasta paprykowa jest hitem w naszej rodzinie i wśród naszych znajomych. Przepis na nią dostałam od cioci, która już go mocno rozpropagowała. Pasta ma śliczny odcień i intensywny aromat. Świetnie zastępuje ketchup. Ja lubię ją w połączeniu z serem żółtym, czasami doprawiam nią mięso czy makaron. Tak naprawdę jej zastosowanie zależy tylko i wyłącznie od Waszej wyobraźni. Wykorzystajmy sezon na czerwoną paprykę, która rumieni się na straganach i zamknijmy ją w słoiczkach.
1 główka czosnku
Paprykę dokładnie myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy ją gniazd nasiennych. Następnie paprykę blendujemy na gładką masę i odcedzamy na gęstym sicie. Przecier przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5 minut. Gorącą pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut. Przechowujmy w chłodnym miejscu, po otwarciu pastę trzymamy w lodówce.
Przepis na Thermomix
Paprykę dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki.
Wkładamy ja do naczynia miksującego, dodajemy ząbki czosnku i rozdrabniamy 30s/obr.9. Dodajemy przecier pomidorowy, oliwę z oliwek, ocet, cukier oraz sól i gotujemy 15min/100’C/obr.1. Na pokrywie możemy postawić koszyczek, żeby sos nie chlapał.
Gorącą pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut. Przechowujmy w chłodnym miejscu, po otwarciu pastę trzymamy w lodówce.
Smacznego!
Bardzo miły zamiennik keczupu jak rozumiem : )
Oczywiście, że tak 🙂
Robimy podobne, ale z wieksza iloscia czosnku:). Rzeczywiscie przepyszny. Zapraszam do nas:)
Wszystko zależy od aromatyczności czosnku, ale im generalnie im bardziej czosnkowe, tym lepsze 🙂
Powiem Ci, że zaintrygowałaś mnie tym przepisem, podoba mi się taka alternatywa dla ketchupu 😉
Super, bardzo mi się podoba. Zapisuję! 🙂
nie przecieram przez sitko wolę jak jest taka pasta grudkowata, doskonała do kanapek dodatek do sosów , jak również sos do pizzy
bardzo mi się podoba ten przepis 🙂 zapisałam i jak tylko kupię paprykę to sobie taki zrobię 😀
To musi być pyszne!
Zrobię na pewno :))
zainspirowana Twoim przepisem zrobiłam taką pastę 🙂 jeśli jesteś zainteresowana zajrzyj do mnie, zaprasza 😀