Chleb dyniowy z pestkami

Było kilka dni oddechu od dyni, bo wrzucałam tylko straszne halloweenowe przepisy, ale koniec tego dobrego. Wracamy do dyni. Mam w zanadrzu jeszcze kilka propozycji. Jeżeli nie jesteście wielbicielami dyni, to macie dwa wyjścia: albo zapoznać się z dynią bliżej i polubić ją na nowo albo cierpliwie poczekać aż ja znudzę się tematem i rozpocznę nowy cykl wpisów.
A tymczasem zapraszam na chleb dyniowy z pestkami. Ma piękny żółciutki kolor i bardzo chrupiącą skórkę. Ja pół chleba zjadłam na gorąco i naprawdę musiałam się powstrzymywać, żeby nie zjeść więcej, takim jestem łakomczuchem. Skorzystałam z przepisu Bernadetty.

Przydatny przepis:
chleb-dyniowy Chleb dyniowy z pestkami
Składniki
 (mała keksówka)
300 g mąki pszennej
150 ml mleka
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

3 łyżki pestek z dyni

chleb-dyniowy Chleb dyniowy z pestkami
Do miski wkładamy wszystkie składniki poza mlekiem i mieszamy drewnianą łyżką. Mleko delikatnie podgrzewamy i dolewamy do ciasta. Mieszamy z pozostałymi składnikami i zagniatamy elastyczne ciasto.  Wkładamy do ceramicznej miski i przykrywamy wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Może to trwać do 2 godzin.
Następnie ponownie zagniatamy ciasto, formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy mąkę, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220’C na opcji góra-dół przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190’C i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Studzimy na kuchennej kratce.

Przepis na Thermomix:
Wszystkie składniki na chleb wkładamy do naczynia miksującego i wyrabiamy 2min/Intrerwał. Ciasto na  chleb przekładamy do ceramicznej miski, przykrywamy wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i zostawiamy do podwojenia objętości. Może to trwać do 2 godzin.

Następnie ponownie zagniatamy ciasto, formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy mąkę, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220’C na opcji góra-dół przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190’C i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego!

 

chleb-dyniowy Chleb dyniowy z pestkami chleb-dyniowy Chleb dyniowy z pestkami chleb-dyniowy Chleb dyniowy z pestkami

chleb-dyniowy Chleb dyniowy z pestkami

(Visited 1 048 times, 1 visits today)


15 thoughts on “Chleb dyniowy z pestkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *