Gruszki w czekoladzie
Rozgruszkowałam się w ostatnich dniach na całego, ale nie martwcie się, już powoli kończę z tymi owocami. Lada moment rozpoczynam dyniowe szaleństwo. A tymczasem na talerzu pysznią się gotowana gruszki w czekoladzie, smaczna alternatywa dla surowych owoców.
Gruszki myjemy i obieramy ze skórki. Odcinamy fragment spodu, żeby gruszka się nie przewracała i ostrym nożem wydrążamy gniazda nasienne.
Zagotowujemy wodę z cukrem, sokiem z cytryny i laską wanilii. Do wrzątku wkładamy i gruszki i gotujemy do momentu aż się zeszklą i lekko zmiękną. Trzeba tu uważać, żeby nie rozgotować gruszek.
Wyławiamy je łyżką cedzakową i zostawiamy do obcieknięcia.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do niej masło. Można ją doprawić także rumem.
Gruszki stawiamy na talerzu i polewamy gorącą czekoladą, świetnie smakują obsypane płatkami migdałowymi i z kulką lodów waniliowych.
Smacznego!
Świetnie podane, nieprzekombinowane, sezonowe i czekolada! Yes, yes, yes! 🙂
Dziękuję bardzo!
Mniam…. 😀
A ja już szaleję z dyniami, ale gruszek jakoś było u mnie mało- trzeba to nadrobić! 🙂
Ja tam gruszki lubie i wcale nie uwazam, zebys musiala z nimi konczyc 😛 Cudne zdjecia!
Prostota i minimalizm na talerzu, a jak wspaniale musi smakować! Wspaniałe! Zapraszam na ciasto z owsianym kremem:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/
Ja na razie dopiero ze dwa przepisy robiłam z dynią, ale sezon w pełni, więc zaraz nadrobię 🙂
Dziękuję!
Są naprawdę bardzo smaczne.
Ładne zdjęcie! 🙂
Prezentują się bardzo smacznie, a przy tym niezwykle dostojnie 🙂 Pozdrawiam
bardzo apetyczne i rzekłabym seksowne 🙂
Aż ślinka cieknie, na widok takiego deseru:)
Bardzo fotogeniczna ta gruszka 🙂
mistrzowska grusia:)
Cudowna:)
Pyszny deser 🙂 Czasem wystarczą 2-3 składniki aby wyczarować coś pysznego i Tobie się udało. Pozdrawiam Ania
wygląda przepysznie!
o jeny zjadłabym!