Kluski śląskie

Nareszcie weekend! Idealny moment na domowy, co nie znaczy bardzo pracochłonny obiad. Wbrew pozorom kluski śląskie robi się szybko, wystarczy dzień wcześniej ugotować ziemniaki. Zapraszam na klasyczne polskie danie. Ja przygotowuję je tak, jak od lat robi to moja babcia. Kluski śląskie można jeść same, okraszone jedynie podsmażoną cebulą lub skwarkami albo wykorzystać jako dodatek do sosu. Ja lubię je po prostu z masłem i natką. W każdej wersji smakują wybornie.

kluski-%C5%9Bl%C4%85skie Kluski śląskie
Składniki
 1kg ugotowanych i ubitych ziemniaków
1 jajko

mąka ziemniaczana  

kluski-%C5%9Bl%C4%85skie Kluski śląskie
Ziemniaki możemy ugotować dzień wcześniej. Następnie musimy je dokładnie utłuc, żeby nie było żadnych grudek, przełożyć do miski i uklepać. Dzielimy je na 4 części i jedną z nich odkładamy na górę pozostałych ziemniaków. Powstałą lukę uzupełniamy do pełna mąką ziemniaczaną, ja dodaję jeszcze jedną płaską łyżkę mąki. Wbijamy jajko i całą masę szybko zagniatamy. 
Formujemy niewielkie kuleczki i palcem robimy na środku nich dziurkę. Wrzucamy je do osolonego wrzątku. Dodajemy do wody 1 łyżkę oliwy. Od wypłynięcia klusek odczekujemy ok. pół minuty i wyławiamy. Można przelać je zimną wodą. Kolor klusek śląskich zależy od koloru ziemniaków i jajka, jakich używamy.
Kluski śląskie podajemy jako dodatek do gulaszu, można także okrasić je cebulą lub skwarkami. Ja lubię jeść je w towarzystwie ogórków kwaszonych.

Smacznego!

kluski-%C5%9Bl%C4%85skie Kluski śląskie

kluski-%C5%9Bl%C4%85skie Kluski śląskie

(Visited 474 times, 1 visits today)


10 thoughts on “Kluski śląskie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *