Orzechowe mózgi

W moich wyobrażeniach mózgi z orzechów wyglądały bardziej realistycznie, niż ich rzeczywisty odpowiednik. Długo się zastanawiałam, czy w ogóle je publikować. Ale pomyślałam sobie, że Halloween to przede wszystkim dobra zabawa, no i od czego jest wyobraźnia. Poza tym takie orzechy są bardzo smaczne i to całkiem zdrowa przekąska. Także zapraszam na orzechowe mózgi.
orzechowe-m%C3%B3zgi- Orzechowe mózgi
Składniki
połówki orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka wrzątku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sok malinowy lub inny czerwony syrop 
orzechowe-m%C3%B3zgi- Orzechowe mózgi
Do szklanki z cukrem pudrem dodajemy najpierw 1 łyżkę wrzątku i dokładnie mieszamy ze sobą. Jeżeli lukier będzie za gęsty, może dodać jeszcze odrobinę wrzątku lub soku z cytryny. Pamiętajmy, że lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z orzechów.
Gotowym lukrem smarujemy pofałdowaną część orzechów. Zostawiamy do całkowitego wyschnięcia i barwimy wykałaczką umoczoną w soku malinowym lub innym gęstym, czerwonym syropie. I gotowe.

Smacznego!

 

orzechowe-m%C3%B3zgi- Orzechowe mózgi orzechowe-m%C3%B3zgi- Orzechowe mózgi

orzechowe-m%C3%B3zgi- Orzechowe mózgi

(Visited 111 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Orzechowe mózgi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *