O tym, że ryby są zdrowe nie trzeba nikomu przypominać. Są bogatym źródłem kwasów omega 3, aminokwasów i są przy tym strawne w ponad 90%. Pamiętajmy, żeby łączyć ryby z warzywami, wtedy w pełni wykorzystamy ich dobroczynne działanie na nasz organizm.
Dziś przygotowałam pstrąga pieczonego serwowanego na szpinaku, proste i pożywne danie, idealne na piątkowy obiad i nie tylko.
![[Tags] pstr%C4%85g-ze-szpinakiem Pstrąg pieczony serwowany na szpinaku](https://4.bp.blogspot.com/-4uxGzEniw2A/Uk3cJ_AyeJI/AAAAAAAADoc/-VeGUWzz8VM/s640/pstr%C4%85g-ze-szpinakiem.jpg)
Składniki
Pstrągi
2 sprawione pstrągi
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki szałwii
2 łyżki soku z cytryny
4 płatki masła
sól
kilka ząbków czosnku
Szpinak
1 łyżka masła
300 g szpinaku
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
![[Tags] pstr%C4%85g-ze-szpinakiem Pstrąg pieczony serwowany na szpinaku](https://4.bp.blogspot.com/-fFwmpbUFgsc/Uk3dHYR3UOI/AAAAAAAADow/F2pGiNXvTKE/s640/pstr%C4%85g-ze-szpinakiem2.jpg)
Pstrągi myjemy i wycieramy je ręcznikiem papierowym. Z zewnątrz i w środku nacieramy pstrągi solą i pieprzem cytrynowym. W środku nacieramy je posiekaną szałwią i skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do każdego pstrąga po 2 kawałki masła i po 1 gałązce rozmarynu. Odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Tak przygotowane pstrągi wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 10 minut w 180’C. Następnie podkręcamy temperaturę do 200’C i włączamy opcję termoobiegu z grillem. Podpiekamy jeszcze ok. 10-12 minut.
Szpinak dokładnie myjemy i siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy posiekany drobno cząstek i rumienimy go. Następnie dokładamy szpinak i dusimy go ok. 2-3 minut. Doprawiamy solą o pieprzem do smaku.
Na talerzu układamy szpinak i na niego układamy upieczonego pstrąga. Możemy go podać z grzankami lub ziemniakami.
Smacznego!
piekę podobnego pstrąga, ale następnym razem zaserwuję go na szpinaku:) pycha!
Szpinak i ryba to bardzo smaczne połączenie.
Uwielbiam pstrąga! 😉 Ze szpinakiem musi być cudny 😀
Pięknie przyrządzony! Pychotka!
pstrąg to naprawdę wyśmienita ryba.
ryba + szpinak? zawsze!