Smażony ryż z jarmużem Gwyneth Paltrow

Jakiś czas temu w moje biblioteczce pojawiła się nowa pozycja, “Córeczka Tatusia” Gwyneth  Paltrow. Większość przepisów z tej książki jest dość łatwa do przyrządzenia i bardzo smakowita. Największym minusem jest to, że nie do wszystkich dań są dołączone zdjęcia i że niekiedy czas przygotowywanych dań jest przekłamany. Tak jest w przypadku dzisiejszej potrawy. Gwyneth podaje, że na jej ugotowanie potrzebujemy jedynie 15 minut. Do tego czasu trzeba jeszcze doliczyć ok. 40 minut na ugotowanie brązowego ryżu. 
Smażony ryż z jarmużem Gwyneth Paltrow jest naprawdę smaczny. Ma wyraźny smak i jest pożywny. Na moim stole pojawi się na pewno jeszcze wiele razy.
ry%C5%BC-z-jarmu%C5%BCem Smażony ryż z jarmużem Gwyneth Paltrow
Składniki
(4 porcje)
225 g liści jarmużu bez łodyg
1,5 łyżki oleju roślinnego
2 ząbki czosnku
3 duże szalotki (pokrojone w ukośne plasterki ok. 0,3cm)
440 g ugotowanego ryżu brązowego
1 łyżka sosu sojowego
ry%C5%BC-z-jarmu%C5%BCem Smażony ryż z jarmużem Gwyneth Paltrow
Liście jarmużu przekrajamy wzdłuż, składamy i kroimy w poprzek na paski. Gotujemy na parze 7 minut.
W dużym rondlu rozgrzewamy olej na małym ogniu. Siekamy drobno czosnek i rumienimy go, stale mieszając ok. 2 minut. Zwiększamy ogień i dodajemy jarmuż oraz szalotki. Dusimy 2 minuty i wrzucamy ugotowany brązowy ryż i dusimy kolejne 2 minuty. Doprawiamy sosem sojowym i dusimy jeszcze 30s.
ry%C5%BC-z-jarmu%C5%BCem Smażony ryż z jarmużem Gwyneth Paltrow

Smacznego!

 

 

ry%C5%BC-z-jarmu%C5%BCem Smażony ryż z jarmużem Gwyneth Paltrow

ry%C5%BC-z-jarmu%C5%BCem Smażony ryż z jarmużem Gwyneth Paltrow

(Visited 1 233 times, 1 visits today)


7 thoughts on “Smażony ryż z jarmużem Gwyneth Paltrow”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *