Tosty ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kolejna odsłona tostów. Tym razem  zrobiłam tosty ze szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz mozzarellą. Jest w nich wszystko to co lubię: zielenina, chrupiące pieczywo i ser.

Inne propozycje tostów:
Tosty francuskie z borówkami i porzeczką
Tosty z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią
– Tosty z zielonym pesto i serem

tosty-ze-szpinakiem Tosty ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki
(1 porcja)
2 kromki chleba tostowego
garść liści szpinaku
1/2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
2-3 suszone pomidory
4-5 plastrów mozzarelli 
sól i pieprz do smaku
tosty-ze-szpinakiem Tosty ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Szpinak myjemy, odcinamy łodyżki i wyrzucamy, a pozostałe części liści je w paski. Obieramy czosnek i drobno go kroimy.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie czosnek, smażymy go aż się zezłoci. Następnie dodajmy szpinak i dusimy go ok. 2-3 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kromki chleba smarujemy z jednej strony oliwą z suszonych pomidorów. Układamy je tak, aby strona z oliwą była na zewnątrz tostów. Do środka (na stronę bez oliwy) wkładamy szpinak, plastry mozzarelli, pokrojone na kawałki suszone pomidory. Tosty składamy.

Tak przygotowane kromki kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową i przykrywamy na kilka minut. Następnie tosty obracamy, przykrywamy i smażymy do momentu aż mozzarella się rozpuści.
Podajemy na gorąco, dobrze smakują z dodatkiem sosu czosnkowego.

Smacznego!

tosty-ze-szpinakiem Tosty ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

(Visited 3 945 times, 1 visits today)


17 thoughts on “Tosty ze szpinakiem i suszonymi pomidorami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *