Zupa dyniowa z imbirem i czosnkiem

Sezon dyniowy w pełni, więc korzystam z niego ile się da. Obowiązkowym punktem jesiennego programu jest dyniowa zupa krem. Słodka, aromatyczna i cudownie rozgrzewająca. Moja dzisiejsza propozycja jest zupełnie inna od tej, którą jadałam w dzieciństwie. Moja babcia przygotowywała dla nas zupę dyniową na mleku z zacierkami. A dziś jest wersja dla dorosłych- zupa dyniowa z imbirem i czosnkiem i chili. Swój intensywny pomarańczowy kolor zupa zawdzięcza dyni Muscat. Oczywiście zupę tę można przygotować także z innych gatunków dyni.
 
Przydatny przepis:
zupa-z-dyni Zupa dyniowa z imbirem i czosnkiem

Składniki

2 słoiczki puree z dyni
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 łyżki masła
1 mała marchewka
2 cm świeżego imbiru
2 słoiki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
szczypta chili (opcjonalnie)

garść pestek dyni 

zupa-z-dyni Zupa dyniowa z imbirem i czosnkiem

Do garnka wkładamy puree z dyni. Na patelni rozgrzewamy masło i rumienimy drobno posiekany czosnek i dusimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy je do puree, dokładamy marchewkę i pokrojony na kawałki imbir. Miksujemy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy gorący bulion i gotujemy przez ok. 15 minut. Zupę można zaostrzyć szczyptą chili i zabielić śmietaną.
Smacznego!

 

zupa-z-dyni Zupa dyniowa z imbirem i czosnkiem zupa-z-dyni Zupa dyniowa z imbirem i czosnkiem zupa-z-dyni Zupa dyniowa z imbirem i czosnkiem

zupa-z-dyni Zupa dyniowa z imbirem i czosnkiem

(Visited 514 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Zupa dyniowa z imbirem i czosnkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *