Baileys domowy
Kawę rozpuszczamy w naprawdę małej ilości wrzątku. Dodajemy do niej mleko skondensowane, śmietankę i mieszamy, na koniec dolewamy whisky i porządnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Przelewamy Baileys do butelki, mocno zakręcamy i wkładamy do lodówki, żeby się schłodził. Alkohol możemy przechowywać w lodówce ok. 6-8 tygodni. Podajemy mocno schłodzony z kostkami lodu.
Przepis na Thermomix
Kawę rozpuszczamy w naprawdę małej ilości wrzątku. Do naczynia miksującego wlewamy mleko skondensowane, śmietankę i kawę, mieszamy 20s/obr.5. Nastawiamy Thermomix na obr.4 i powoli na pokrywę naczynia wlewamy whisky. Mieszamy do połączenia się składników.
Przelewamy Baileys do butelki, mocno zakręcamy i wkładamy do lodówki, żeby się schłodził. Alkohol możemy przechowywać w lodówce ok. 6-8 tygodni. Podajemy mocno schłodzony z kostkami lodu.
coś tak pysznego a ja nie mogę wypróbować bo moje najmłodsze dziecię nie może takich trunków ode mnie dostawać…. cóż zapiszę sobie i poczekam z robieniem aż dziecię ze mnie zrezygnuje 😉 pozdrawiam
ahhh musi być obłędny:)
Sklepowy Baileys jest pyszny więc taki domowy likier musi być przepyszny! Rewelacja! 🙂
Uwielbiam kupny Baileys. Ciekawa jestem, czy ten domowy też by mi posmakował 🙂
Siła wyższa, dziecko najważniejsze, ale polecam się na przyszłość 🙂
Jest naprawdę pyszny 🙂
świetna sprawa! żeby u mnie ktoś pijał takowe to bym zrobiła 🙂
Ja pijam do kawy weekendowej 🙂
Mmm… kusząco to wygląda 😀
Rewleacja. Za oryginał trzeba sporo zapłacić więc satysfakcja z trunku jest podwójna.
czy to mleko skondensowane to ma byc plynne czy ten karmel juz gotowy gesty??zawsze mieszam te 2 nazwy
To ma być płynne mleko 🙂