W sierpniu na warsztatach z Pudliszkami robiliśmy absolutnie przepysznego dorsza w ketchupowej tempurze. Od razu wiedziałam, że powtórzę ten przepis w domu i wreszcie się zmobilizowałam. Smakował mi równie mocno, jak ten warsztatowy, więc podaję przepis. Zdjęcia wrzucam z warsztatów, ponieważ są dużo ładniejsze niż moje robione wieczorową porą przy sztucznym oświetleniu.
![[Tags] dorsz-w-tempurze Dorsz w ketchupowej tempurze](https://3.bp.blogspot.com/-qiJyjQfto4s/UoZlx0loxcI/AAAAAAAAD2I/d31Vqi9E9Xg/s640/dorsz-w-tempurze.jpg)
Składniki
1/2 kg filetów z dorsza
85 g ketchupu
(najlepiej pikantnego)
tempura
olej do smażenia
Tempura
1 jajko
110 g mąki
(najlepiej mąki do tempury, może być pszenna)
125 ml lodowatej wody
(najlepiej gazowanej)
![[Tags] dorsz-w-tempurze Dorsz w ketchupowej tempurze](https://4.bp.blogspot.com/-lAhUh8qqpxI/UoZmB4HY2YI/AAAAAAAAD2Q/6AVWb_WVzWc/s640/dorsz-w-tempurze1.jpg)
Najpierw przygotowujemy tempurę. Rozmącone jajko wlewamy do wody i mieszamy. Następnie wodę z jajkiem dolewamy do mąki i mieszamy do uzyskania grudkowatego ciasta. Dodajemy do tempury ketchup i łączymy składniki.
Dorsza myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki. Rozgrzewamy olej w rondlu. Kawałki dorsza maczamy w ketchupowej tempurze i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy na złoto, osączamy na ręczniku i od razu podajemy. Gdy ryba wystygnie, tempura traci chrupkość i urok.
Smacznego!
![[Tags] dorsz-w-tempurze Dorsz w ketchupowej tempurze](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 124 times, 1 visits today)
Mmmm…wygląda smakowicie 🙂
mniaaam 🙂
oj dobry był, muszę też się zmobilizować
i jest naprawdę pycha 🙂
Za mną ten smak chodził już od dobrych kilku tygodniu, więc jak wczoraj "wpadłam" na dorsza to nie zastanawiałam się ani chwili.
Uwielbiam dorsza, a ten wygląda znakomicie! Chętnie bym Ci go ukradła 😉
Dorsza uwielbiam, jakoś nie do końca widzę go w keczupie, ale trzeba przecież w kuchni eksperymentować 🙂