Mamy końcówkę listopada a ja wciąż z niedowierzaniem patrzę na ujemną temperaturę, jaką pokazuje zaokienny termometr. Późna jesień i zima to najbardziej znielubiany przeze mnie czas w roku. Choćbym nie wiem co na siebie założyła to i tak jest mi zimno. Najchętniej nie wychodziłabym z domu i spędzała czas pod kocykiem z dobrą książką. Niestety tak dobrze nie ma i trzeba opuszczać ciepłe pielesze. W tym roku postanowiłam walczyć z moim zimowym odrętwieniem i powzięłam twarde postanowienie, że będę ćwiczyć. Pierwsza sesja na siłowni już za mną, teraz powinno pójść już z górki, bo przecież najtrudniej się zmobilizować a ten pierwszy krok już jest za mną. Powroty do domu uprzyjemnia mi także porcja gorącej i pożywnej zupy. Kilka łyżek i od razu przyjemne ciepło rozlewa się po ciele. Zapraszam na krem brokułowy z awokado.
![[Tags] zupa-broku%25C5%2582owa Krem brokułowy z awokado](https://2.bp.blogspot.com/-mIuRFIOtNGM/UpXZ0l-BmLI/AAAAAAAAD6A/VLN2GQfHM_0/s640/zupa-broku%25C5%2582owa.jpg)
Składniki
(2-3 porcje)
1 duży brokuł
2 niewielkie ziemniaki
1 mała marchewka
1/2 awokado
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
mały listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżka masła
pieprz i sól do smaku
Grzanki
1 bułka (może być lekko czerstwa)
sól i pieprz do smaku
W głębokim rondlu rozpuszczamy masło, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dusimy je około 2-3 minut. Następnie dolewam gorący bulion dorzucamy ziemniaki, podzielonego na różyczki brokuła, marchewkę i obrane awokado. Doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i solą. Zupę gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu, w tym czasie ziemniaki powinny się już ugotować, jeżeli będą twarde dokładamy kilka minut. Mieszamy zupę i miksujemy ją na krem, jeżeli zupa będzie za gęsta, możemy dolać odrobinę bulionu.
Grzanki:
Bułkę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, posypujemy ją szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu, wrzucamy kawałki bułki i rumienimy.
Gorącą zupę przelewamy do miseczek i posypujemy grzankami, można także zabielić ją śmietaną.
Smacznego!
![[Tags] zupa-broku%25C5%2582owa Krem brokułowy z awokado](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 500 times, 1 visits today)
Nigdy nie jadłam takiego kremu. Wygląda i pewnie smakuje pysznie 🙂
lubię brokułowa zieleń na talerzu 🙂 apetyczna zupka!
jedna z lepszych zupek:) zjadłabym sobie taką!
Lubię brokułową, ale nie dodawałam nigdy awokado, muszę wypróbować.
mmmm…. generalnie nie przepadam za zupami, ale to połączenie i samo zdjęcie wygląda smakowicie 🙂
Brokuły i awokado to dwa składniki, które zdecydowanie powinny się znaleźć w diecie każdego człowieka. Dlatego tez ich wykorzystanie tutaj jest jak najbardziej zasadne i godne pochwały – zwłaszcza, jeżeli dba się o zdrowie i stan własnego organizmu.