Pieczone jabłka z orzechami i miodem
Jabłkom odcinamy “czapeczki” z ogonkiem i wydrążamy środek z gniazd nasiennych. Uważamy przy tym, żeby nie przeciąć jabłka na wylot, bo podczas pieczenia wypłynie z niego całe masło. Wydrążone jabłka układamy na blasze do pieczenia.
Orzechy włoskie i nerkowce siekamy lub rozbijamy w moździerzu, dodajemy do nich miód, cynamon i płynne masło i dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowanym farszem napełniamy jabłka w miejscu gniazdach nasiennych. Na wierzchu kładziemy czapeczkę z ogonkiem i pieczemy ok. 25-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół. Nie podaję dokładnego czasu pieczenia, ponieważ zależy on od wielkości i gatunku jabłek.
Upieczone jabłka wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do przestygnięcia na ok. 5 minut i układamy na talerzach. Polewamy masłem i sokami, które wyciekły na blaszkę. Możemy podać je z lodami lub bitą śmietaną. Świetnie pasuje do nich grzane wino.
Smacznego!
Już wiem co dziś zjem na podwieczorek! Dzięki za inspirację 🙂
Znam i wiem że jest to wyjątkowo smaczny przepis 🙂
uwielbiam tak podane jabłuszko:) prosto, klasycznie i smacznie!
Pyszny deser! Uwielbiam jabłko, miód i orzechy – to połączenie idealne!
mniam! wspaniałe jabłuszka 🙂