Kompot z suszu

Nie jestem miłośniczką kompotu z suszu, ale tradycyjnie zawsze gości on na naszym wigilijnym stole. Do tej pory zawsze przygotowywała go moja mama. W tym roku po raz pierwszy zrobiłam kompot sama wg przepisu z “Moich Smaków Życia”. To tak naprawdę jedyny czas w roku, kiedy pijemy ten kompot, więc jest to dla mnie jedna z najbardziej świątecznych “potraw”. Prawdziwym amatorem tego napoju jest mój tata i to on prawie zawsze wypija cały dzbanek. A jakiej potrawy nie może zabraknąć w Wasze Święta?
kompot-z-suszonych-owoc%C3%B3w Kompot z suszu
Składniki
300 g suszonych jabłek
1-2 suszone gruszki
250 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
6 suszonych fig
8-10 suszonych daktyli
2 kawałki kory cynamonu

5-6 goździków

kompot-z-suszonych-owoc%C3%B3w Kompot z suszu
Gruszki płuczemy i wraz z pozostałymi owocami wkładamy do dużego garnka. Dodajemy cynamon i goździki i wlewamy ok. 3 litrów wody. Zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia, żeby kompot nabrał smaku. Jeżeli będzie dla nas za mało słodki, można dosłodzić go brązowym cukrem lub miodem.

Smacznego!

kompot-z-suszonych-owoc%C3%B3w Kompot z suszu kompot-z-suszonych-owoc%C3%B3w Kompot z suszu

kompot-z-suszonych-owoc%C3%B3w Kompot z suszu

(Visited 651 times, 1 visits today)


6 thoughts on “Kompot z suszu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *