Kruche rogaliki z makiem

Jeżeli miałabym podać jeden składnik, który najbardziej kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia to chyba byłby to mak. Na naszym stole pojawia się: tort makowy, rolada makowa, obowiązkowo są kluski z makiem, które uwielbiam i kutia. Tym razem zrobiłam kruche rogaliki z makiem z przepisu Doroty. Korzystałam z niego już wielokrotnie i jest niezawodny. Rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Jeżeli lubicie mak i kruche ciasteczka, koniecznie musicie ich spróbować!

kruche-rogaliki-z-makiem Kruche rogaliki z makiem
Składniki
Ciasto
2 ¼ szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
200 g masła
2 żółtka
1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
 
Nadzienie 
150 g maku
 (mak dzień wcześniej zalewamy wrzątkiem, później odcedzamy)
60 g cukru
1/2 łyżki miodu
bakalie
(rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)
 olejek migdałowy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżki miękkiego masła 
kruche-rogaliki-z-makiem Kruche rogaliki z makiem
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy farsz do rogalików. Mak mielimy dwukrotnie przez maszynkę, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy ze sobą.
Schłodzone w lodówce ciasto dzielimy na 4 kawałki i każdy wałkujemy na oprószoną mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto powinno mieć ok. 2 mm grubości. Dużym talerzem wycinamy z niego koło i kroimy na 8 trójkątów, tak jak pizzę. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu makowego i zwijamy do środka, od grubszej części trójkąta do cieńszej. Można delikatnie wygiąć rogaliki w łuk, żeby miały ładniejszy kształt.

Rogaliki układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190’C przez ok. 15 minut, do zarumienienia. Po przestudzeniu ciasteczka można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Mi w wersji z cukrem pudrem smakowały bardziej.

kruche-rogaliki-z-makiem Kruche rogaliki z makiem
Przepis na Thermomix 
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 30s/Interwał
Z wymieszanego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. 
W międzyczasie przygotowujemy farsz do rogalików. Mak mielimy w naczyniu miksującym 1,5min/obr.9, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy 1min/obr.4/noże wsteczne
Schłodzone w lodówce ciasto dzielimy na 4 kawałki i każdy wałkujemy na oprószoną mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto powinno mieć ok. 2 mm grubości. Dużym talerzem wycinamy z niego koło i kroimy na 8 trójkątów, tak jak pizzę. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu makowego i zwijamy do środka, od grubszej części trójkąta do cieńszej. Można delikatnie wygiąć rogaliki w łuk, żeby miały ładniejszy kształt.
Rogaliki układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190’C przez ok. 15 minut, do zarumienienia. Po przestudzeniu ciasteczka można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Mi w wersji z cukrem pudrem smakowały bardziej.

Smacznego!






 
kruche-rogaliki-z-makiem Kruche rogaliki z makiem kruche-rogaliki-z-makiem Kruche rogaliki z makiem kruche-rogaliki-z-makiem Kruche rogaliki z makiem

kruche-rogaliki-z-makiem Kruche rogaliki z makiem

(Visited 1 770 times, 1 visits today)


11 thoughts on “Kruche rogaliki z makiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *