Pierniczki lukrowane

Wreszcie znalazłam przepis na idealne pierniczki! Dostałam go od koleżanki i jest już naprawdę wypróbowany wiele razy. Ciasto jest elastyczne, nie kruszy się, bardzo łatwo je rozwałkować i pierniczki lukrowane po upieczeniu są naprawdę bardzo smaczne. Życzę udanych wypieków.

pierniczki-lukrowane1 Pierniczki lukrowane
Składniki
500 g mąki
(+ok. 100g mąki do podsypywania przy wyrabiania ciasta)
100 g masła
125 g miodu
1 szklanka cukru
3 jajka (M) + 1/2 łyżki cukru
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżki wody
1 opakowanie przyprawy do piernika

1/2 łyżki sody + 1/2 łyżki mleka

Biały lukier
1 białko
1 szklanka cukru pudru
+ 2-3 łyżki cukru pudru

pierniczki-lukrowane1 Pierniczki lukrowane

Mąkę, przyprawę do piernika i kakao mieszamy ze sobą. W rondlu rozpuszczamy cukier, masło, miód i wodę, doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Do ostudzonej masy dodajmy sypkie składniki. Jajka ucieramy z 1/2 łyżki cukru i dodajemy je do ciasta. Sodę rozpuszczamy w mleku i również dokładamy do ciasta.

pierniczki-lukrowane1 Pierniczki lukrowane
Ciasto zagniatamy do momentu, aż osiągnie konsystencję plasteliny. Jeżeli będzie zbyt rzadkie, można dołożyć nieco mąki.  Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkladamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny lub na 30 minut do zamrażarki. Wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 3-5 mm. Wykrawamy w różne kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli będziemy chcieli zawieszać ciastka na choince, to przed pieczeniem, robimy im dziurki patyczkiem. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez ok. 8-10 minut.

Po wystudzeniu pierniczki lukrujemy. Dokładnie myjemy jajko, można je sparzyć pod gorącą wodą, oddzielamy białko od żółtka i do białka dodajemy cukier puder i bardzo dokładnie mieszamy ze sobą, tak żeby nie było żadnych grudek. Jeżeli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru. Gotowym lukrem ozdabiamy pierniczki. Ja wlewałam go do woreczka strunowego, zamykałam, robiłam bardzo małą dziurkę i rysowałam wzorki.

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy miód i wodę, wsypujemy cukier, przyprawę do piernika, kakao. Podgrzewamy 5min/70’C/obr.2. Dodajemy masło i sodę rozpuszczoną w mleku i miksujemy 1min/obr.2. Odstawiamy do wystudzenia. Zaczynamy wyrabianie ciasta na opcji Interwał/obr.2 i stopniowo dodajmy mąkę oraz jajka. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyjmujemy ciasto na stolnicę i za pomocą dłoni zagniatamy ciasto. Robimy to do momentu, aż osiągnie ono konsystencję plasteliny. Jeżeli będzie zbyt rzadkie, można dołożyć nieco mąki. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny lub na 30 minut do zamrażarki. Wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 3-5 mm. Wykrawamy w różne kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli będziemy chcieli zawieszać ciastka na choince, to przed pieczeniem, robimy im dziurki patyczkiem. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez ok. 8-10 minut.

Po wystudzeniu pierniczki lukrujemy. Dokładnie myjemy jajko, można je sparzyć pod gorącą wodą, oddzielamy białko od żółtka i do białka dodajemy cukier puder i bardzo dokładnie mieszamy ze sobą, tak żeby nie było żadnych grudek. Jeżeli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru. Gotowym lukrem ozdabiamy pierniczki. Ja wlewałam go do woreczka strunowego, zamykałam, robiłam bardzo małą dziurkę i rysowałam wzorki.

Smacznego!

pierniczki-lukrowane1 Pierniczki lukrowane pierniczki-lukrowane1 Pierniczki lukrowane pierniczki-lukrowane1 Pierniczki lukrowane

pierniczki-lukrowane1 Pierniczki lukrowane

(Visited 1 009 times, 1 visits today)


14 thoughts on “Pierniczki lukrowane”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *