Pierniczki lukrowane
Wreszcie znalazłam przepis na idealne pierniczki! Dostałam go od koleżanki i jest już naprawdę wypróbowany wiele razy. Ciasto jest elastyczne, nie kruszy się, bardzo łatwo je rozwałkować i pierniczki lukrowane po upieczeniu są naprawdę bardzo smaczne. Życzę udanych wypieków.
(+ok. 100g mąki do podsypywania przy wyrabiania ciasta)
1/2 łyżki sody + 1/2 łyżki mleka
Biały lukier
1 białko
1 szklanka cukru pudru
+ 2-3 łyżki cukru pudru
Mąkę, przyprawę do piernika i kakao mieszamy ze sobą. W rondlu rozpuszczamy cukier, masło, miód i wodę, doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Do ostudzonej masy dodajmy sypkie składniki. Jajka ucieramy z 1/2 łyżki cukru i dodajemy je do ciasta. Sodę rozpuszczamy w mleku i również dokładamy do ciasta.
Po wystudzeniu pierniczki lukrujemy. Dokładnie myjemy jajko, można je sparzyć pod gorącą wodą, oddzielamy białko od żółtka i do białka dodajemy cukier puder i bardzo dokładnie mieszamy ze sobą, tak żeby nie było żadnych grudek. Jeżeli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru. Gotowym lukrem ozdabiamy pierniczki. Ja wlewałam go do woreczka strunowego, zamykałam, robiłam bardzo małą dziurkę i rysowałam wzorki.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy miód i wodę, wsypujemy cukier, przyprawę do piernika, kakao. Podgrzewamy 5min/70’C/obr.2. Dodajemy masło i sodę rozpuszczoną w mleku i miksujemy 1min/obr.2. Odstawiamy do wystudzenia. Zaczynamy wyrabianie ciasta na opcji Interwał/obr.2 i stopniowo dodajmy mąkę oraz jajka. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyjmujemy ciasto na stolnicę i za pomocą dłoni zagniatamy ciasto. Robimy to do momentu, aż osiągnie ono konsystencję plasteliny. Jeżeli będzie zbyt rzadkie, można dołożyć nieco mąki. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny lub na 30 minut do zamrażarki. Wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 3-5 mm. Wykrawamy w różne kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli będziemy chcieli zawieszać ciastka na choince, to przed pieczeniem, robimy im dziurki patyczkiem. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez ok. 8-10 minut.
Po wystudzeniu pierniczki lukrujemy. Dokładnie myjemy jajko, można je sparzyć pod gorącą wodą, oddzielamy białko od żółtka i do białka dodajemy cukier puder i bardzo dokładnie mieszamy ze sobą, tak żeby nie było żadnych grudek. Jeżeli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru. Gotowym lukrem ozdabiamy pierniczki. Ja wlewałam go do woreczka strunowego, zamykałam, robiłam bardzo małą dziurkę i rysowałam wzorki.
Smacznego!
Piękne : )
Dziękuję!
Ja w tym roku będę piekła sama pierwszy raz 🙂 Przepis się przyda!
Cudowne zdobienia!
o,masz! połowa mojego przepisu!
pieknie udekorowałaś,ja nie mam do tego reki ani cierpliowści:)
Powodzenia! 🙂
Miło słyszeć, dziękuję 🙂
Połowa, bo cała porcja to bardzo dużo 😉 Dziękuję, ja też nie mam do tego cierpliwości, więc dobrze, że to tylko raz w roku 😉
Hey there would you mind stating which blog platform you're using?
I'm planning to start my own blog soon but I'm having
a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and
Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I'm
looking for something completely unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!
my web-site; write a cover letter
śliczne:)
upiekliśmy 🙂 są rewelacyjne i chociaż jeszcze nie ozdobione to połowy już nie ma 🙂 a relacja z naszego pieczenia tutaj
http://mruwka-mrowisko.blogspot.com/2013/12/sezon-na-pierniczki-i-nie-tylko.html
dziękujemy za przepis i pozdrawiamy 🙂
To cudownie! Bardzo się cieszę, że pierniczki smakują, masz fantastycznych pomocników w fabryce pierniczków 🙂
Tego typu pierniczki – domowe – są najlepszą alternatywą dla kupnych, zdecydowanie wartą polecenia na Święta.
Ale piękne 😉