Piernik świąteczny
Jak Wasze przygotowania do Świąt? Moje idą dość ślamazarnie, nie mam jeszcze żadnego prezentu, ale dla większości osób już coś wymyśliłam, więc mam nadzieję, że znajdę w sklepie to, co chcę. W kuchni też dopiero bardzo powoli się rozkręcam, ale udało mi się dzisiaj zrobić pierwszy piernik świąteczny wg przepisu Pawła Małeckiego. Zrobiłam wersję uproszczoną bez powideł śliwkowych, takim piernikiem zajmę się dopiero w weekend. Przepis podaję z moimi poprawkami.
Na samym końcu przygotowujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną czekoladę deserową. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy. Polewamy piernik ostudzoną czekoladą, rozprowadzamy ją dokładnie z każdej strony. Ja sobie pomogłam dużym silikonowym pędzlem. Można także udekorować ciasto orzechami lub czekoladowymi gwiazdkami.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i rozdrabniamy 6s/obr.8. Dodajemy masło, miód, przyprawę do piernika oraz anyż i laski cynamonu podgrzewamy 3min/80’C/obr.2/noże wsteczne. Przelewamy do innego naczynia i studzimy masę. Do czystego naczynia miksującego wbijamy jajka, dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy, zakładamy motylek i ubijamy 2min/obr.4. Następnie zdejmujemy motylek, dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mieszamy 1min/obr.4. Z masy czekoladowej wyjmujemy gwiazdki anyżu i laski cynamonu i mieszamy 1min/obr.4
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160’C na opcji termoobiegu. Upieczone ciasto studzimy.
Na samym końcu przygotowujemy polewę. Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i rozdrabniamy 6s/obr.8. Dodajemy śmietankę oraz masło i podgrzewamy 6min/90’C/obr.2. Polewamy piernik ostudzoną czekoladą, rozprowadzamy ją dokładnie z każdej strony. Ja sobie pomogłam dużym silikonowym pędzlem. Można także udekorować ciasto orzechami lub czekoladowymi gwiazdkami.
Moje przygotowania do świąt również poległy, ale mam w głowie plan. A piernik wygląda pycha:)
Mamy jeszcze dużo czasu, damy radę 🙂
najbardziej lubię pierniki z czekoladą 🙂 pysznie wygląda Twój wypiek 🙂 u mnie przygotowania rozpoczęły się od wykonania ozdób z masy solnej 🙂
Bardzo apetycznie wyglądający piernik:)
Ja w ogóle lubię wszelkie ciasta z czekoladą 🙂 Całe wieki już nic nie robiłam z masy solnej!
Dziękuję!
przepisując przepis błędnie podana jest forma do wypieku. W oryginale jest 40×10 a nie 40×20. Zmienione też są proporcje cynamonu i anyżu. To jednak bardzo zmienia ciasto, jego wygląd i smak. Pozdrawiam.
Nie ma błędu, w przepisie jest forma wielkości 40x20cm. A proporcje cynamonu i anyżu są zmienione, o czym informuję na początku wpisu (moje poprawki).
Pozdrawiam