Piernik z powidłami śliwkowymi
Dziś mam dla Was przepis na piernik last minute, nie musi długo leżakować, a jego przygotowanie jest proste i szybkie. Piernik z powidłami śliwkowymi pięknie wyrasta, jest cudownie czekoladowy i do tego wszystkiego jeszcze jest przekładany powidłami śliwkowymi, czy można chcieć czegoś więcej? Przepis pochodzi z grudniowego numeru “Moje Smaki Życia”.
300 g mąki
150 g cukru
200 g masła
3 jajka o temp. pokojowej
125 ml (1/2 szklanki) miodu
100 ml śmietany 18%
10 łyżek powideł śliwkowych
2 łyżki kakao do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody
Polewa
100 g czekolady deserowej
50 ml śmietanki 30%
Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy szpatułką i wstawiamy do nagrzanego do 180’C piekarnika. Pieczemy 40 minut, a następnie przykrywamy ciasto folią aluminiową matową stroną na zewnątrz i dopiekamy jeszcze przez 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone – patyczek powinien być suchy, jeżeli będzie taka potrzeba, dokładamy kilka minut.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy masło, miód i przyprawę do piernika i rozpuszczamy 3min/50’C/obr.1. Przekładamy do innego naczynia.
Do czystego i suchego naczynia zakładamy motylek, wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy 5min/obr.3,5. Wyjmujemy motylek, dodajemy rozpuszczone masło z miodem i dokładamy mąkę, sodę, kakao oraz 3 łyżki powideł śliwkowych i śmietanę i mieszamy 30s/obr.4.
Piekarnik nagrzewamy do 180’C. Formę keksową (8-11/30cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy szpatułką i wstawiamy do nagrzanego do 180’C piekarnika. Pieczemy 40 minut, a następnie przykrywamy ciasto folią aluminiową matową stroną na zewnątrz i dopiekamy jeszcze przez 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone – patyczek powinien być suchy, jeżeli będzie taka potrzeba, dokładamy kilka minut.
Upieczone ciasto studzimy na kuchennej kratce. Wyjmujemy z formy, kroimy wzdłuż na pół, smarujemy pozostałą częścią powideł śliwkowych (7 łyżek) i składamy obie części.
Na końcu przygotowujemy polewę czekoladową. Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i rozdrabiamy 10s/obr.8. Zgarniamy ją kopystką na dni naczynia, dodajemy śmietankę i rozpuszczamy 3.5min/70’C/obr.2. Lekko ostudzoną polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Dekorujemy siekanymi migdałami i zostawiamy do zastygnięcia polewy.
Ekstra piernik robię z podobnego przepisu jest przepyszny
Bardzo smakowicie wygląda 🙂 Zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia życzę 🙂
Uwielbiam to ciasto, mój TZ jest mistrzem w jego pieczeniu:D
naaajlepszy! wygląda wspaniale.
Piękny : )
Jak mijają Ci święta? Zadowalająca? : )
Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.
Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.
Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form
lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.
Pozdrawiam
Camelia
Petitchef.pl
U mnie w tym roku nie było piernika i tęskno mi troche patrzac na Twój 🙂 Szczęścia w nowym roku!
przepyszny blog, będę tu często zaglądała 🙂
zapraszam również na mojego bloga 🙂
http://www.kuchniaipodroze.blogspot.com
czy śmietana ma być kwaśna czy słodka ?
kwaśna