Piernik z powidłami śliwkowymi

Dziś mam dla Was przepis na piernik last minute, nie musi długo leżakować, a jego przygotowanie jest proste i szybkie. Piernik z powidłami śliwkowymi pięknie wyrasta, jest cudownie czekoladowy i do tego wszystkiego jeszcze jest przekładany powidłami śliwkowymi, czy można chcieć czegoś więcej? Przepis pochodzi z grudniowego numeru “Moje Smaki Życia”.

piernik-zpowid%C5%82ami-%C5%9Bliwkowymi Piernik z powidłami śliwkowymi 
Składniki
(Keksówka 10x30cm)
300 g mąki
150 g cukru
200 g masła
3 jajka o temp. pokojowej
125 ml (1/2 szklanki) miodu
100 ml śmietany 18%
10 łyżek powideł śliwkowych
2 łyżki kakao do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody
Polewa
100 g czekolady deserowej
50 ml śmietanki 30%
garść siekanych migdałów
piernik-zpowid%C5%82ami-%C5%9Bliwkowymi Piernik z powidłami śliwkowymi
Piekarnik nagrzewamy do 180’C. Formę keksową (8-11/30cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy z sodą, kakaem i przyprawą do piernika. Masło rozpuszczamy na małym ogniu w rondelku, mieszamy z miodem i odstawiamy do przestudzenia.
Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy do niej wystudzone masło z miodem, 3 łyżki powideł śliwkowych i śmietanę. Mieszamy ze sobą i dodajemy mąkę, ucieramy do dokładnego połączenia składników.

Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy szpatułką i wstawiamy do nagrzanego do 180’C piekarnika. Pieczemy 40 minut, a następnie przykrywamy ciasto folią aluminiową matową stroną na zewnątrz i dopiekamy jeszcze przez 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone – patyczek powinien być suchy, jeżeli będzie taka potrzeba, dokładamy kilka minut.

Upieczone ciasto studzimy na kuchennej kratce. Wyjmujemy z formy, kroimy wzdłuż na pół, smarujemy pozostałą częścią powideł śliwkowych i składamy obie części.
Polewa: W rondelku rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką i rozsmarowujemy polewę na wierzchu ciasta. Dekorujemy siekanymi migdałami i zostawiamy do zastygnięcia polewy.
piernik-zpowid%C5%82ami-%C5%9Bliwkowymi Piernik z powidłami śliwkowymi

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy masło, miód i przyprawę do piernika i rozpuszczamy 3min/50’C/obr.1. Przekładamy do innego naczynia.
Do czystego i suchego naczynia zakładamy motylek, wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy 5min/obr.3,5. Wyjmujemy motylek, dodajemy rozpuszczone masło z miodem i dokładamy mąkę, sodę, kakao oraz 3 łyżki powideł śliwkowych i śmietanę i mieszamy 30s/obr.4.
Piekarnik nagrzewamy do 180’C. Formę keksową (8-11/30cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy szpatułką i wstawiamy do nagrzanego do 180’C piekarnika. Pieczemy 40 minut, a następnie przykrywamy ciasto folią aluminiową matową stroną na zewnątrz i dopiekamy jeszcze przez 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone – patyczek powinien być suchy, jeżeli będzie taka potrzeba, dokładamy kilka minut.
Upieczone ciasto studzimy na kuchennej kratce. Wyjmujemy z formy, kroimy wzdłuż na pół, smarujemy pozostałą częścią powideł śliwkowych (7 łyżek) i składamy obie części.
Na końcu przygotowujemy polewę czekoladową. Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i rozdrabiamy 10s/obr.8. Zgarniamy ją kopystką na dni naczynia, dodajemy śmietankę i rozpuszczamy 3.5min/70’C/obr.2. Lekko ostudzoną polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Dekorujemy siekanymi migdałami i zostawiamy do zastygnięcia polewy.

Smacznego!

 

piernik-zpowid%C5%82ami-%C5%9Bliwkowymi Piernik z powidłami śliwkowymi

(Visited 5 592 times, 1 visits today)


10 thoughts on “Piernik z powidłami śliwkowymi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *