Zauważyłam ostatnio, że przepisy z kaszą jaglaną cieszą się wśród Was dużym powodzeniem, dlatego na blogu pojawia się kolejne danie z jaglanką w roli głównej. Tym razem urozmaiciłam ją brzoskwiniami z puszki i orzechami. Wyszło bardzo smakowita jaglanka z brzoskwinią i orzechami.
Inne przepisy na kaszę jaglaną:
![[Tags] jaglanka-z-brzoskwiniami1 Jaglanka z brzoskwinią i orzechami](https://4.bp.blogspot.com/-iwz8KBKxpnw/Uut-2RvtwoI/AAAAAAAAEKs/Tah76uvmgOU/s1600/jaglanka-z-brzoskwiniami1.jpg)
Składniki
1/3 szklanki kaszy jaglanej
2 połówki brzoskwiń z syropu
1 łyżeczka masła
(lub oleju)
1/2 łyżeczki cynamonu
garstka posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki gorącej wody
1/3 szklanki syropu z brzoskwiń
szczypta soli
![[Tags] jaglanka-z-brzoskwiniami1 Jaglanka z brzoskwinią i orzechami](https://3.bp.blogspot.com/-Ap63q37-rtU/Uut-eUw7AAI/AAAAAAAAEKo/IKDqw1jiljA/s1600/jaglanka-z-brzoskwiniami.jpg)
Rozgrzewamy garnek, w którym będziemy gotowali kaszę (ja lubię szerokie i płaskie rondle do gotowania jaglanki), wsypujemy do niego kaszę i prażymy ją, często nią potrząsając, żeby się nie przypaliła. Robimy to tak długo, aż kasza zacznie ładnie pachnieć. Przesypujemy ją na sitko, przelewamy wrzątkiem i przekładamy z powrotem do garnka.
Brzoskwinie kroimy na kawałki i dodajemy do rondla z kaszą, dosypujemy także posiekane orzechy, masło i cynamon.
Zalewamy kaszę wrzątkiem i syropem z brzoskwiń, lekko solimy i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 15-20 minut do miękkości kaszy i przez cały ten czas NIE mieszamy jej. Gdy kasza jest ugotowana, zestawiamy ją z ognia i trzymamy jeszcze chwilę pod przykryciem.
Kaszę możemy podać z odrobiną syropu z brzoskwiń lub z masłem. Ja do mojej niczego już nie dodawałam.
Smacznego!
pyszne, treściwe ale przede wszystkim zdrowe śniadanko! mniam!
Oj tak, nawet nie myślałam, że aż tak treściwe 😉