Fusilli z papryką i fasolką szparagową

Czy są tu jacyś makaronożercy? Ja ostatnio wyznaję zasadę “makaronu nigdy dość” i zajadam się nim na potęgę. Dziś makaron w wersji wegetariańskiej – fusilli z papryką i fasolką szparagową, podczas jego przygotowywania pachnie w kuchni wprost nieziemsko.

makaron-z-papryk%C4%85-i-fasolk%C4%85 Fusilli z papryką i fasolką szparagową
Składniki 
250 g makaronu fusilli
150 g zielonej fasolki szparagowej
1/2 czerwonej papryki
1 duża cebula
(dałam po połowie białej i czerwonej)
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
4-5 łyżek oliwy z oliwek

sól i pieprz

makaron-z-papryk%C4%85-i-fasolk%C4%85 Fusilli z papryką i fasolką szparagową
W dużym garnku nastawiamy osoloną wodę i zagotowujemy. Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na ok. 2cm kawałki (ja użyłam mrożonej i pokrojonej). Wrzucamy ją na wrzątek i gotujemy do miękkości ok.7 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej odławiamy fasolkę i do tej samej wody wrzucamy makaron. Gotujemy go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Paprykę myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy niezbyt grubo. Do rondla wlewamy oliwę i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy paprykę, dusimy ją przez kilka minut i przekładamy do miksera. Do rondla wkładamy cebulę i czosnek i smażymy do momentu, aż cebula zmięknie. Przekładamy do miksera i wraz z paprykę miksujemy na pastę. Doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym.

makaron-z-papryk%C4%85-i-fasolk%C4%85 Fusilli z papryką i fasolką szparagową
Makaron odcedzamy, zostawiając nieco wody z gotowania. Przekładamy go z powrotem do garnka, dodajemy pastę paprykową i ugotowaną fasolkę. Dokładnie mieszamy i podajemy na gorąco. Na talerzu fusilli możemy posypać posiekaną bazylią i parmezanem.
Smacznego!

 

makaron-z-papryk%C4%85-i-fasolk%C4%85 Fusilli z papryką i fasolką szparagową

(Visited 131 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Fusilli z papryką i fasolką szparagową”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *